20 procent stijging deelname brede weersverzekering
Het aantal agrariërs die op het veld staande gewassen verzekeren tegen overvloedige regen, hagel, storm, vorst en ander onheil is in 2020 met 20 procent gestegen ten opzichte van 2019. In 2019 participeerden in totaal 1.850 agrariërs in deze verzekering. In 2020 is dit gegroeid tot 2.250. De totale subsidie bedroeg vorig jaar 15,9 miljoen euro. Volgens NFO verwachten de verzekeraars dit jaar een (geringe) verdere groei.
GLB
Afgelopen jaar liep de oude GLB-periode af. De jaren 2021 en 2022 gelden als overgangsjaren naar de nieuwe GLB-periode, die loopt van 2023 tot en met 2027. De landbouworganisaties pleiten voor een continuïteit van de brede weersverzekering en ondersteuning vanuit het GLB. Vanwege het verzoek om continuïteit van de sectoren wil het ministerie van LNV vanaf 2021 tot en met 2027 17, 5 miljoen euro per jaar voor premiesubsidie opnemen in het GLB. Voor 2021 en 2022 is dit nagenoeg veiliggesteld. Voor de nieuwe periode wordt het opgenomen in het Nationaal Strategisch Plan dat door Brussel moet worden geaccordeerd.
Historie
Op initiatief van diverse standsorganisaties ging AquaPol van start. Deze verzekering was louter bedoeld voor regenschade. AquaPol was een initiatief van Rabobank, Delta Lloyd, Hagelunie, Achmea, Interpolis en NCB Participaties. AquaPol verzekerde alleen het risico van directe gewasschade door extreme neerslag in de open teelten. Het eigen risico van 25 procent was voor veel telers een doorn in het oog. Het aantal verzekerden daalden bij zowel AquaPol als concurrent Agriver in 2008 dramatisch. AquaPol telde aan het begin van het jaar 250 verzekerden. Met dit aantal kon de organisatie net voldoen aan de verplichtingen. In 2010 zagen de huidige brede weersverzekeringen het licht. Ze keren niet alleen uit bij wateroverlast, maar ook bij vorst, droogte, hagel en storm. Bij de start tien jaar geleden sloten 490 agrariërs zo'n verzekering af. Nu staat de teller dus op 2.250.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: NFO, LTO Nederland, Boerderij.nl