Resistentie gen gevonden tegen aaltjes in wilde suikerbiet
De resultaten bieden veelbelovende perspectieven voor de veredeling van nieuwe resistente suikerbieten rassen, aldus de onderzoekers uit Kiel. Het onderzoek is gepubliceerd in het internationale vakwetenschappelijke tijdschrift New Phytologist.
Miljardenschade
En er zijn ook mogelijkheden om de resistentie in te bouwen in andere gewassen, volgens de onderzoekers. De mogelijk betekenis daarvan is enorm, gezien het feit dat wereldwijd jaarlijks voor miljarden Euro’s potentiele gewasopbrengsten verloren gaan door nematoden, zoals de bietencystenaaltjes.
Het gen bevat genetische informatie voor een protease. Dit behoort tot een klasse van enzymen die andere eiwitten in de cel afbreken, bijvoorbeeld na besmetting met een ziekteverwekker. De functie van het hier geïdentificeerde protease als resistentiefactor was voorheen onbekend. Er is 30 jaar gewerkt aan de gen identificatie. Dankzij nieuwe technieken zoals CRISPR-Cas werd de laatste jaren een doorbraak gerealiseerd.
IRS: meer onderzoek nodig
In een reactie geeft het IRS aan dat de Duitse wetenschappelijke publicatie betekenisvol zou kunnen zijn, maar dat meer onderzoek zeker nodig is bij andere plantensoorten en de bestrijding van andere nematoden dan bietencystenaaltjes. Bij het IRS is niet bekend of in Nederland onderzoek is gedaan naar het Hs4-gen.