Vloeibaar nabehandelen om ritnaaldschade in mais te voorkomen
Het overgrote deel van de mais wordt door veehouders verbouwd. Het bouwplan dat gehanteerd wordt, waar logischerwijs veel mais en gras in wordt verbouwd, brengt een groot probleem met zich mee. Dit in de vorm van ritnaalden. De kniptor zet haar eitjes graag af in grasland, daarnaast biedt de maisplant de ideale leefomgeving en voeding voor de ritnaald. Daar komt nog bij dat met het wegvallen van verschillende gewasbeschermingsmiddelen kniptorren vrij spel hebben gekregen. Kortom de ideale mix voor problemen in je maisgewas.
Levenscyclus
Een kniptor legt haar eitjes het liefst in vochtig grasland. Na uitkomst eten de larven voornamelijk organisch materiaal dat in de bodem aanwezig is. Vraatschade aan het gewas zal daarom in het eerste levensjaar van de larve meevallen. Het probleem ontstaat vanaf het tweede levensjaar, wanneer de ritnaald aan de wortels van de plant begint te eten. Afhankelijk van het soort kniptor leeft de ritnaald ongeveer vier a vijf jaar in de grond, voordat ze verpoppen en volwassen worden.
Schade in de teelt
Voor een teler is het belangrijk om bewust te zijn van de levenscyclus van de ritnaald. Zeker als er ritnaald gevoelige gewassen, zoals aardappelen en mais, in het bouwplan zitten. In de afbeelding zie je dat er twee momenten in de teelt zijn dat de ritnaald zich aan het grondoppervlak bevindt. Bij maisplanten ontstaat de schade voornamelijk in de eerste periode. De aantasting van de ritnaald uit zich in groeibelemmering en uiteindelijk vaak tot het wegvallen van de plant.
Goede weggroei snijmais
Een sterke maisplant die snel en gezond weggroeid is minder vatbaar voor stressituaties. Tijdens het zaaien kan Tercol (MG) toegepast worden. De kieming en de ontwikkeling van de jonge maisplant verloopt daardoor vlotter weg. Vervolgens kan een volvelds toepassing met Tercol (L) tijdens het 5-bladstadium voor een volgende kwaliteitsimpuls zorgen.
Tercol
Tercol bestaat uit een sterk geconcentreerde mengsel van speciaal geselecteerde kruidenconcentraten (o.a. pepermunt extract). Dankzij de plantversterkende bestanddelen ontwikkelen de planten indirect een verhoogde weerbaarheid en vitaliteit. Tercol ondersteunt het natuurlijke regeneratievermogen, heeft een voedende en plantversterkende werking bij invloeden van buitenaf, in de bodem en bij de wortels.