Langs de zuidgrens nog steeds droge grond, deel Waddenkust kletsnat
Sinds gisteren is het neerslagtekort dat in Zeeland was ontstaan op veel plaatsen met 10-15 mm aangevuld.
Maar er zijn ook nog steeds plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen waar de teller deze maand niet verder reikt dan ruim 10mm in totaal. In Zuid-Limbug is dit op meer plaatsen het geval.
Klik hier om de neerslagkaart te bekijken:
In het grensgebied van Groningen en Friesland is sinds 1 mei daarentegen plaatselijk meer dan 70 mm gevallen. Weliswaar viel er in de aprilmaand in dit gebied niet meer dan 30-40mm regen, maar toch beginnen telers zich zorgen te maken. Zicht op langdurig droog en zonnig weer is er namelijk niet. Het licht wisselvallige weer van vandaag houdt waarschijnlijk de hele week aan, met elke dag kans op een paar millimeter buiige regen en mogelijk een enkele dag 5-10mm. Ook is het aantal zonuren beperkt. Bovendien wordt begin volgende week weer toenemende wisselvalligheid verwacht.
Terwijl de afgelopen drie jaar in deze tijd van het jaar het neerslagtekort snel steeg, rekent het KNMI nu met een zeer beperkt en niet stijgend neerslagtekort tot en met 25 mei. In de Flevopolder en langs de Waddenkust is het neerslagtekort op dit moment het kleinst (5mm), in een smalle strook tussen Tilburg en Breda het grootst (45mm).
Het is wel groeizaam weer geworden. In de traditionele IJsheiligen week is voor het eerst sinds lange tijd geen sprake meer van kans op nachtvorst. Sinds de weersomslag van afgelopen weekend is de hoogtestroming namelijk niet meer noordelijk maar juist zuidelijk, waardoor de temperaturen rond gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar schommelen. Maxima tussen de 15-20 ⁰C en minima tussen de 5-10⁰C.