Bruine bonenteelt: meedeinen op de golven
Bruine bonen is in Zeeuws-Vlaanderen een oude teelt. En ook een mooie teelt, vindt Jas Zegers van coöperatie CZAV. Een struikelblok in de teelt lijkt de onkruidbestrijding. Er hangen namelijk donkere wolken boven de toelating van Bonalan. Daarmee wordt de gereedschapskist voor de bonenteelt weer leger. Weliswaar zijn er nog Centium en een combi van Basagran en Corum, maar die pakken een smal spectrum in de onkruidbestrijding. Grootste knelpunt: de melde. „Met een verbod op Bonalan hebben we daar geen antwoord meer op. En helaas komt de melde veel voor in Zeeuws-Vlaanderen.”
Ondiepe beworteling
Kansen voor mechanische onkruidbestrijding zijn er, maar door zijn ondiepe beworteling is het gewas ook weer kwetsbaar tijdens zo’n bewerking. En, weet Zegers: „Er blijft altijd een stukje handwerk over.” Hoe gaat dat dan in de biologische bonenteelt? Daar wordt inderdaad veel gewerkt met schoffelapparatuur en een wiedeg. „En heel veel handwerk.” Zijn stelling: „Teel geen bonen op een perceel met een hoge onkruiddruk.”
Het is het eerste jaar dat de bonen voor een groot deel onder de voorwaarden van PlanetProof worden geteeld. Dat brengt een aantal restricties met zich mee. „Eén daarvan is dat de telers gebonden zijn aan een maximale hoeveelheid werkzame stof per hectare (2,5 kg/ha).” En dat is best een uitdaging, vindt Zegers. „In een gezond jaar met weinig onkruiddruk moet je het kunnen redden. Maar heb je meer problemen met onkruiden, dan gaat het lastig worden en moet er meer op mechanische wijze worden verwijderd.”
Lees het volledige artikel over de teelt van bruine bonen in het vakblad Akkerwijzer van mei. Nog geen abonnee? Vraag een gratis proefnummer aan.