Waalkens: ‘Winterkoolzaad heeft hier een vaste plek’
Kou en regen zijn niet bepaald de omstandigheden die je wilt hebben tijdens de bloei van koolzaad. Wat dat betreft is het teeltseizoen minder gunstig dan vorig jaar. Toen was het warm en droog en verliep de teelt volgens het boekje. „We hebben geen insecticiden en fungiciden gebruikt en kwamen uit op een gemiddelde opbrengst van 5,5 ton per hectare. Ook de imkers hadden nog nooit zoveel honing gezien”, zegt Hein Waalkens.
Wisselgewas
Samen met zijn broer Lenus boert hij op 230 hectare zware klei bij de plaats Nieuwolda, in het Groningse Oldambt. De akkerbouwers telen alleen maaidorsgewassen en dat is meteen de reden waarom er een zesde koolzaad in het bouwplan zit. „Veel collega’s in de buurt hebben suikerbieten als afwisseling in het bouwplan. Wij hebben dat gewas nooit geteeld. Koolzaad is ons wisselgewas. Tarwe brengt in rotatie met koolzaad ongeveer 5 tot 10 procent meer op dan bij tarwe op tarwe.” Wel ligt slakkenvraat op de loer. Maar dat lossen ze op door na de zaai de tarwe te rollen en soms slakkenkorrels te strooien.
Gemiddeld genomen dorsen ze tussen 4.500 en 4.700 kilogram per hectare. Bij dergelijke opbrengsten kan het saldo van koolzaad goed tippen aan dat van de wintertarwe. Bovendien geeft het gewas spreiding in de oogst, omdat deze vaak valt tussen die van wintergerst en wintertarwe. Het kunnen aanpakken van duist noemen ze ook een voordeel, al valt het resultaat regelmatig tegen. „Als het koolzaad zich meteen na de zaai snel ontwikkelt, is er al zoveel grond bedekt op het moment van spuiten, dat het effect tegenvalt. Het spuiten van Kerb moet namelijk bij een temperatuur onder 12 graden.”
Lees de volledige reportage over de koolzaadteelt in het vakblad Akkerwijzer van mei. Nog geen abonnee? Vraag een gratis proefnummer aan.
Tekst: Agrio