Elektrisch beregenen past in verduurzaming
Scholtenszathe heeft akkerbouwgrond en natuur in beheer op het landgoed in het Drentse Klazienaveen-Noord. In alle activiteiten neemt het landgoed verantwoord ondernemen als uitgangspunt. Het natuurvlees van de runderen, die op de ruigtes van het landgoed grazen, vindt zijn weg naar consumenten in Emmen en omstreken. Op de daken van de gebouwen ligt voor 1,2 megawatt aan zonnepanelen. De afwegingen in het gebruik van middelen omschrijven ze bij Scholtenszathe als ‘niet als het niet nodig is en minder als het kan’. Verantwoord ondernemen en economisch werken vinden elkaar hier.
CO2-uitstoot
Directeur Frans Nevels legt uit dat er een grote samenhang is tussen alle initiatieven op Scholtenszathe: „Dat we elektrisch zijn gaan beregenen, heeft te maken met de hele bedrijfsvoering. De zon zorgt al voor een heel groot deel van de energie. Dat bespaart op CO2-uitstoot. We gebruiken de elektriciteit in de bewaring en het interne transport, en nu ook voor de beregening.”
De eigen energieopwekking kan nog ruim verdubbeld worden met zonnepanelen op het dak van nieuwe gebouwen. Dan zijn er meer machines en processen elektrisch te maken. En kan ook het deel van het bedrijf dat elektrisch beregend wordt verdubbeld worden. Nevels wil graag doorbouwen op de aangelegde elektrische infrastructuur. Als die er eenmaal ligt, is het voordelig om er meer mee te doen.
Lees het volledige artikel in het vakblad Akkerwijzer van mei. Nog geen abonnee? Vraag een gratis proefnummer aan.
Tekst: Agrio