Gewasbescherming in de toekomst vraagt om een integrale aanpak
In 2020 is een meerjarige veldproef gestart op WUR | Open Teelten locatie Vredepeel als resultaat van een publiek-private samenwerking (PPS) met diverse partners met de titel: PPS Akkerbouw op Zand.
We willen stappen zetten om bovenstaande visies te realiseren. Dat doen we door het centraal stellen van weerbare planten en teeltsystemen. Dat vullen we aan met nieuwe technologieën waarmee we schadelijke emissies verder kunnen terugdringen. Dit vergt een integrale aanpak. Niet alleen van gewasbescherming, maar van de bedrijfsvoering als geheel. Gewasbescherming benaderen we niet langer alleen vanuit de relatie tussen gewas en ziekte, plaag of onkruid, zoals in Integrated Pest Management (IPM). We beschouwen gewasbescherming als onderdeel van het hele bedrijfssysteem: Integrated Crop Management (ICM). De natuurlijke omgeving, bodem en waterbeheer en bemesting zijn immers medebepalend voor een al dan niet gezond gewas. Gewasrotatie en keuze uit (weerbare) rassen zijn belangrijke instrumenten voor een duurzaam teeltsysteem.
De integrale aanpak voor het ontwerp van een weerbaar teeltsysteem op de zandgronden maakt gebruik van agro-ecologische principes en technologie. De aanpak bestaat uit de volgende stappen:
- Stap 1| Gewasrotatie in ruimte en tijd
- Stap 2| Weerbare rassen: sterke rassen, die zich goed aan de omgeving en markt aanpassen
- Stap 3| Bodembeheer
- Stap 4| Monitoring van ziekten, plagen en onkruiden in het seizoen
- Stap 5| Gerichte beheersing van ziekten, plagen en onkruiden met behulp van beslissingsondersteunende systemen (BOS)
De doelstelling van deze veldproef is het ontwerpen en testen van een integrale agro-ecologische systeemaanpak voor een weerbaar teeltsysteem op zandgronden in Nederland
In het referentiesysteem voeren we gewasbescherming uit volgens de praktijk. In het ICM-systeem integreren wij de vijf genoemde stappen. In dit systeem maken wij geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen waarvan de werkzame stoffen op de lijst met zogenaamde Candidates for Substitution (CFS) staan. EU-lidstaten zijn verplicht alternatieven af te wegen als deze werkzame stoffen een (hernieuwde) toelating nodig hebben. Dit kan zowel een chemisch als niet-chemisch alternatief zijn. Meer info is te vinden in de leaflet: Integrale aanpak gewasbescherming voor akkerbouw op zand.
Tijdens Dag, Onkruid 2021 op 3 juni zal Marleen Riemens van WUR Open Teelten, als Projectcoördinator van de PPS Akkerbouw op Zand, uitleggen wat bovenstaande betekent voor de aanpak van de onkruidbestrijding in de diverse gewassen op zandgrond.
Zij is zowel tafelgast tijdens het LIVE Webinar als ook te zien in de video’s die gemaakt zijn op de locatie in Vredepeel waar ze uitleg geeft bij de veldproef.
Tekst: WUR