Column: Henk Nienhuis: Rabo Ruimt Alle Boeren Op
Sowieso valt er in akkerbouw niks te verdienen bij dit soort grondprijzen. Boeren hebben geld verdiend door grond te kopen die steeds maar duurder werd, meer vermogen dus. Zo hebben wij in het verleden het ouderlijk bedrijf overgenomen in guldens. Als ik toen tegen mijn ouders had gezegd dat die grond nog weleens een ton per hectare kon gaan kosten, hadden ze me gewoonweg uitgelachen. Het is nog meer geworden nu in euro’s.
Onlangs hebben we een maatschap afgerond. Toen ik tegen onze notaris en boekhouder zei dat, wanneer onze jonge maat net zo oud is als wij nu, de grond weleens een miljoen euro per hectare kan kosten, keken ze me glazig aan.
Rabo, ooit ontstaan met boerengeld als boerenleenbank, kan nu de boeren wel missen
Maar de Rabo wil niet op vermogen financieren maar op belastbaar inkomen. Rabo heeft als bijnaam ’ruimt alle boeren op’. Dat gaan ze met deze nieuwe trend waarmaken. Rabo, ooit ontstaan met boerengeld als boerenleenbank, kan nu de boeren wel missen. De grond is nodig voor huizen, wegen, havens, vliegvelden, windmolens en zonneparken.
In ‘solarfarms’ ziet Rabo wellicht meer. We hebben ze in Californië gezien, net glinsterende meren van glas. We moeten allemaal van het gas af, omdat we niet afhankelijk willen zijn van buitenlandse import, een Haagse kreet.
Maar Nederland wordt met voedsel wél afhankelijk van het buitenland. Naast alle streekeigen voedselverhalen in het Rabo-yuppenblad staat boeren in Nederland houden niet hoog meer in het vaandel. Moeten we misschien binnen onze eigen organisaties weer een nieuwe coöperatieve boerenleenbank oprichten? Met het vermogen dat er binnen de boerensector is dat misschien ook nog wel mogelijk.
Het boerenverstand, -gevoel en -vakmanschap is volledig verdwenen bij de Rabobank.