Bijbemesten actueel door zware buien
De buien vallen precies aan het begin van de periode waarin de mineralenonttrekking van de meeste gewassen het grootst is. Aardappelen onttrekken halverwege het groeiseizoen in vier weken tijd de helft van de totale stikstofbehoefte van 200 kilo per hectare. Door niet alleen te bemesten op basis van grondsoort en gemiddelden van organische mest maar daadwerkelijk te meten aan grond en gewas gaat er minder stikstof verloren door uitspoeling en neemt de kans op mineralentekorten af.
Mineralen en sporenelementen
Driekwart van de deelnemers aan het webinar gaf aan bij te bemesten. Het merendeel bepaalt de hoeveelheid bijbemesting met welke mineralen en sporenelementen op advies van teeltadviseurs, al dan niet gebaseerd op de BijmestMonitor van Eurofins.
De afgelopen jaren was het inschatten van de mineralisatie door de droogte het belangrijkste nut van de mestgift verdelen. Dit jaar is het beeld compleet tegengesteld: de vele neerslag vergroot de kans op uitspoeling van mineralen aanzienlijk en de mineralisatiepiek speelt niet, vanwege het koude voorjaar. Dit seizoen zijn de EC-waarde (geleidbaarheid) die het totale zoutgehalte weergeeft en de pH nieuw bij het Eurofins-advies over bijbemesting. Dat wordt gebaseerd op analyse van het jongste volgroeide blad. Monsternemers krijgen hierover nadrukkelijk gedetailleerde instructies.
Biomassakaarten
Eurofins raadt aan vooraf goed na te denken over de locaties waar wordt bemonsterd. Neem een locatie die representatief is voor een perceel, of neem twee extremen, in positieve en negatieve zin. Dit kun je baseren op biomassakaarten die door ICT ondernemingen in de agrarische sector worden aangeboden. Maar de beelden van Google Earth zijn tegenwoordig ook zo gedetailleerd en actueel, dat hiermee ook de juiste plaats van bemonstering kan worden bepaald, aldus Eurofins.