Aanhoudend prijshoudende uien en peen
Zoals ieder jaar kan het naderende einde van het bewaarseizoen, de bewaarkwaliteit en de nieuwe oogst die in zicht komt een belangrijke rol gaan spelen in de prijsvorming.
Invloed koud en nat voorjaar
Bij de prijsvorming van peen speelt dit jaar bovendien het koude natte voorjaar een rol. Heel anders dan de voorgaande jaren. Niet alleen in West-Europa laat warm en droog voorjaarsweer op zich wachten, ook in Zuid-Europa vertraagt het weer de ontwikkeling van de gewassen. Daardoor is er minder aanbod van Zuid-Europese vroege oogst uien en peen dan normaal. B-Peen en schalenpeen noteerden in Emmeloord deze week dan ook een plus van 2 Eurocent waardoor de prijs doorstijgt naar 26-35 Eurocent per kilo. Hoeveel voorraad er nog is weet niemand, maar veel kan het gezien de prijsvorming niet meer zijn.
Concurrentie met import uien
Op de uien markt is er concurrentie met Spaanse uien. Dat verklaart mede waarom de prijs van uien niet verder aantrekt dan het plusje dat Emmeloord deze week noteerde. Gele uien stegen een euro per kilo in prijs en kosten nu 13-17 Eurocent per kilo. De Spaanse telers beklagen zich op hun beurt over concurrentie met Nieuw-Zeelandse uien. Door de problemen in het Suez kanaal die ten langen leste opgelost werden, zou er nu opeens extra aanbod Nieuw-Zeelandse uien in de Europese havens voor het grijpen liggen.
Trendbreuk exportcijfers
Ondanks de concurrentie van import uien is het dieptepunt op de markt voor kwalitatief goede gele uien in ieder geval wel bereikt. Dat blijkt ook uit de exportcijfers, die al enkele maanden nauwelijks meer dalen en inmiddels op een vergelijkbaar niveau liggen met vorig jaar. Al is er aanhoudend ruis op de lijn over de exacte weekvolumes, die regelmatig moeten worden bijgesteld. Rode uien zijn prijshoudend, maar in Emmeloord werd de prijs deze week onveranderd op 25-30 Eurocent per kilo.