Verregende aangifteperiode pootgoed: geen toeslag bij aanpassing tot start veldkeuring NAK
De NAK had eerder vanwege het natte en koude voorjaar besloten om de aangiftetermijn voor pootaardappelen te verlengen. De uiterste aangiftedatum voor de registratie van het pootgoed bleef 19 mei, maar telers kregen tot 26 mei de mogelijkheid om hun aangifte definitief te maken. Met deze verruiming hoopte de NAK alle pootgoedtelers voldoende tijd te geven om hun pootaardappelen in de grond te krijgen. Volgens Jeroen Winkelhorst is er gezien het grote aantal definitieve aangiftes massaal gehoor aan gegeven.
Achterstand in het hele land merkbaar
Door de vele regen in de afgelopen week is er echter vrijwel geen pootmachine het land op gegaan. Veel telers moeten nog een blokje poten en er zijn zelfs telers die bijna alles nog moeten poten. Om hoeveel telers het gaat, kan de NAK nog niet aangeven. Voorzitter Peter Berghuis van de LTO werkgroep Pootaardappelen schat in dat het om 5 tot 10 procent van de pootgoedtelers gaat. Hij hoort vanuit het hele land meldingen van telers die vertraging hebben opgelopen bij het planten. „In Groningen en Friesland moet nog wel wat gebeuren, maar ik hoor ook dat in Zeeland het poten nog niet klaar is.”
Om tijdig de veldkeuring te kunnen organiseren, moet de NAK eind mei de gegevens over het aantal hectares binnen hebben. Gezien de huidige situatie wil de keuringsdienst hier dit jaar flexibeler in zijn, zegt Jeroen Winkelhorst. „Dit is overmacht.” Normaal gesproken moeten telers bij een latere toevoeging of aanpassing een toeslag betalen, dit jaar hoeft dat tot de start van de veldkeuring niet.
De aangiftetermijn met een paar dagen verlengen, heeft geen zin, meent hij. „Als er nu mooi weer komt, kan er pas na het weekeinde worden gepoot. Dan ben je zo tien dagen verder voor we de aangifte kunnen sluiten en dit zou vertraging geven in de voorbereiding van de veldkeuring.”
Definitieve areaal pootgoed
De aangifte en daarmee de planning wordt nu definitief gemaakt, maar er is volgens Winkelhorst ruimte voor aanpassing. De NAK hoopt hiermee de telers voldoende ruimte te geven om hun definitieve areaal pootgoed alsnog te kunnen aanmelden.
Vorig jaar is 41.849 hectare pootgoed aangegeven voor de veldkeuring. Aangifte is nodig om pootgoed te kunnen vermeerderen, te laten keuren en te certificeren.