WUR zoekt tarwe- en gersttelers om tijdig optreden mycotoxinen te voorspellen
Al een aantal jaren voert Wageningen Food Safety Research (RIKILT Wageningen UR) een onderzoek uit naar het correct kunnen voorspellen van de besmetting van granen met mycotoxinen. Mycotoxinen zijn stoffen die van nature in voer en voedsel kunnen voorkomen en die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van dier en mens. Mycotoxinen worden gevormd door schimmels op gewassen, zoals fusarium op tarwe. Fusarium-schimmels behoren tot de gevaarlijkste ziekteverwekkers in granen. Ze kunnen dus ook mycotoxinen vormen. Het optreden van mycotoxinen in granen kan leiden tot economische schade voor de sector en de Nederlandse overheid, tot vermindering van de duurzaamheid, en verminderde veiligheid voor mens en dier. Volgens Wageningen Food Safety Research (RIKILT Wageningen UR) is er behoefte aan meer inzicht in factoren die het optreden van mycotoxinen in granen beïnvloeden. Ook is er behoefte aan modellen die mycotoxinebesmettingen vroegtijdig kunnen voorspellen. Dit project 'Voorspellen mycotoxinen in granen' gaat in op deze behoeften.
Vroegtijdig voorspellen
RIKILT Wageningen UR richt zich in haar project 'Voorspellen mycotoxinen in granen' op het ontwikkelen van betrouwbare modellen voor het vroegtijdig (vóór/tijdens de oogst) voorspellen van het optreden van mycotoxinen in granen. Het gaat hierbij om verschillende belangrijke mycotoxinen in verschillende graansoorten, en verschillende schaalniveaus. Het onderliggend doel is het vergroten van kwantitatieve inzichten in effecten van de weer- en management factoren (en onderlinge relaties) die het optreden van mycotoxinen beïnvloeden, en het verbeteren en uitbreiden van al bestaande modellen. Het project richt zich op een aantal specifieke mycotoxinen in bepaalde graansoorten, die voor de Nederlandse sector het meest relevant zijn. Dit betreft: deoxynivalenol (DON) in tarwe; DON, T-2 en HT-2 toxinen in gerst; en aflatoxine in maïs.
Model voorspelt optreden mycotoxinen
Inmiddels heeft RIKILT Wageningen UR een model opgesteld dat, aan de hand van agronomische gegevens en lokale weersomstandigheden, het optreden van mycotoxinen in tarwe tijdig kan voorspellen. „Dit model wil RIKILT Wageningen UR graag testen en verder verbeteren, en daarnaast ook een vergelijkbaar model ontwikkelen voor mycotoxinen in gerst. Daartoe roepen we de hulp in van wintertarwe- en zomergersttelers. Zij worden gevraagd een aantal teeltgegevens vast te leggen en om tijdens de oogst een tarwe- of gerstkorrelmonster te nemen. Dit monster wordt geanalyseerd op besmetting met mycotoxinen”, zegt Ine van der Fels-Klerx van RIKILT Wageningen UR in een brief aan graantelers. Daarbij onderstreept ze dat alle informatie vertrouwelijk is en niet herleidbaar zal zijn tot individuele bedrijven. Geïnteresseerde telers kunnen zich hier aanmelden.