Blijvende schade aan gewassen door ruig voorjaar, uitgezonderd Zuidwestelijke klei
Midden deze week kan de teller sinds de weersomslag afgelopen vrijdag op 75 uren zon komen te staan, met name in Zuid-Nederland. De oplopende temperaturen en een matige wind doen de rest. Ook langs de Noordkust, waar bewolking van zee de afgelopen dagen soms hardnekkig bleek, biedt de weersverwachting perspectief om de achterstand die door het ruige voorjaar is ontstaan in te lopen.
Verrotting in Veenkoloniën
Al moet er her en der nog steeds pootgoed de grond in en hebben storm, hagel en verrotting plaatselijk voor blijvende schade gezorgd in de Veenkoloniën, meldt Bert Huizinga van Delphy die daar werkzaam is. „Een lager plantaantal in uien hoeft nog niet een heel groot probleem te veroorzaken, hooguit een grove sortering. Sommige percelen herstellen opvallend snel. Maar er zijn ook (delen van) percelen die te lang onder water hebben gestaan, met blijvende schade door verrotting als gevolg.” Dergelijke percelen zijn vooral te vinden langs de Duitse grens in de Veenkoloniën, toen enkele weken geleden zware buien hun spoor trokken.
Grote achterstand in Flevoland
Ook in Flevoland zorgt de optelsom van zware neerslag, spuitschade door bodemherbiciden, hagel en storm voor lagere plantaantallen en plaatselijk verrotting. Dat laatste is vooral het geval rond de plaatsen Creil, Espel en Rutten in de Noordoostpolder, vreest adviseur akkerbouw Bauke Lettinga van Van Iperen BV.
De achterstand in de aardappelteelt is hier en daar fors. Aardappelen kwamen boven terwijl er nog niet aangeaard was. Lettinga: „Als het aanaarden de komende dagen alsnog gaat gebeuren, krijgt de gewasontwikkeling opnieuw een tik. Het heeft ook al lang geduurd voordat de aardappelen boven kwamen, en dan weer opnieuw eronder stoppen en de planten beschadigen kost opnieuw groei.” Hij is er ook niet gerust op dat de gewasontwikkeling de komende tijd wel van een leien dakje zal gaan, ook al is de weersverbetering aanzienlijk. „In de tweede helft van deze week worden onweersbuien verwacht. Als er dan maar niet opnieuw plensregen gaan vallen.”
Virusdruk in pootgoed
In tegenstelling tot de voorgaande jaren kunnen de meeste akkerbouwers op de zuidwestelijke klei hun zegeningen tellen, waar met name langs de Belgische grens veel minder neerslag viel in mei dan boven de grote rivieren. Klik hier om de neerslagverdeling in de maand mei te bekijken.
Verkoopleider akkerbouw Bram de Visser van CZAV: „De groeispurt zit er nu in. Daardoor verdwijnt de achterstand die was ontstaan door de koude lente.” Maar op de lichtere gronden in Noord-Brabantse deel van het CZAV-werkgebied heeft verstuiving door de harde wind op enkele dagen in mei voor schade gezorgd aan zaaigewassen, zoals uien, chichorei en suikerbieten.
De komende tijd staat de start van de phytophthorabestrijding in vroege aardappelen op het programma, zeker in Zuid-Nederland. Maar ook in de Veenkoloniën verdient dit al aandacht omdat ook daar reeds oösporen zijn aangetroffen. Bauke Lettinga van Van Iperen BV vindt dat vooral de virusdruk in pootgoed de komende weken de aandacht verdient. „Door de hogere temperaturen neemt de luisdruk snel toe.”