LTO: toelating groene gewasbeschermingsmiddelen kan sneller
Met name in de Verenigde Staten wordt al een veelvoud van de groene gewasbeschermingsmiddelen die in Nederland zijn toegelaten in de praktijk toegepast. Maar ook in andere Europese landen wordt ervaring opgedaan die voor de toelatingshouder Ctgb aanleiding kan zijn om groene middelen ook in Nederland toe te laten. Ook al is er in Nederland zelf nog weinig bekend over mogelijke schadelijkheid en effectiviteit van deze groene middelen, die een belangrijke troef zijn op weg naar emissieloze gewasbescherming in 2030.
Het uitvoeringsprogramma gewasbescherming 2030 werd dinsdag 2 juni tijdens een webinar van de LTO-vakgroep Akkerbouw besproken. Met het uitvoeringsprogramma wil de vakgroep een einde maken aan het jaar in jaar uit stapsgewijs verminderen van het chemisch gewasbeschermingsmiddelenpakket en het telkens opschroeven van emissie-eisen bij het uitvoeren van de gewasbescherming.
Kritiek over ontbreken verdienmodel
Maar uit de vragen die werden gesteld via de chat bleek dat er veel bedenkingen zijn over het verschil dat de LTO-vakgroep en de beleidsmedewerkers kunnen maken aan de onderhandelingstafel bij het ministerie van LNV. Het grootste punt van zorg is het ontbreken van een verdienmodel in het uitvoeringsprogramma.
De vakgroep probeert onder meer met de pilot ‘duurzame consumptieaardappelteelt in ketenverband’ hier wel stappen in te zetten, gaf vakgroepbestuurslid Dirk Jan Beuling uit Eerste Exloërmond (DR) aan. Hij constateert dat er veel positieve energie bestaat als het gaat om het werken aan oplossingen in het complexe gewasbeschermingsdossier. „Onder druk wordt alles vloeibaar.” Oplossingen op het gebied van veredeling, groene middelen, maar ook nieuwe gewasbeschermingstechnieken die plaatsspecifiek bestrijden mogelijk maken, bijvoorbeeld door de inzet van drones.
Nieuwe regering
LTO Nederland-portefeuillehouder gewasbescherming en akkerbouwer Joris Baecke verwacht dat de nieuwe regering die in de maak is het gewasbeschermingsdossier niet nog moeilijker gaat maken dan het al is. „De minister maakt een keuze tussen de wensen van de Tweede Kamer, de Europese Unie en de eigen voorkeuren."
„Met het uitvoeringsprogramma gewasbescherming 2030 houden we als sector zelf het initiatief. Het is belangrijk niet alles op ons af te laten komen, maar te kunnen aangeven wat we als sector zelf doen. Als het meer tijd kost om oplossingen te bedenken voor het alsmaar kleiner wordende chemische middelenpakket, kunnen we dankzij het uitvoeringsprogramma ook uitstel van emissie reductie eisen bepleiten.”