‘PlanetProof-teelt niet zonder meer rendabel’
Bram Dieleman is één van de akkerbouwers die zijn bruine bonen gaat telen volgens de PlanetProof normen. Dieleman runt in Schoondijke een bedrijf van 200 hectare. Jaarlijks is zo’n 10 procent van het areaal gereserveerd voor bruine bonen. „Ik teel dit gewas al dertig jaar. Het is altijd een financieel interessante teelt geweest. Daarbij creëer ik hiermee een stukje arbeidsspreiding. Bruinen bonen worden normaal gesproken namelijk half mei gezaaid en dan zijn de meeste andere voorjaarswerkzaamheden al gedaan. Overigens konden we dit jaar, vanwege de nattigheid en de lage grondtemperatuur, pas eind mei zaaien.”
Teeltuitdagingen
Volgens Dieleman kent de bruine bonenteelt ook de nodige uitdagingen. Onkruid kan hij nu nog redelijk goed onder de duim houden met Bonalan. Maar hij voorziet wel problemen als dit middel onverhoopt wegvalt. Ook de bonenvlieg vormt de laatste jaren een groter probleem voor Dieleman, sinds het zaaizaad niet meer mag worden ontsmet. „Het is vooral zaak om te zorgen voor een vlotte opkomst, zodat de bonenvlieg weinig kans heeft om toe te slaan. Vooral in de periode na de kieming is het gewas namelijk gevoelig voor dit insect.”
Met het telen onder PlanetProof hoopt Dieleman het teeltrendement verder te kunnen verbeteren. „Eerlijk is eerlijk: de financiële vergoeding die hier tegenover staat, is voor mij de belangrijkste motivatie. Daarnaast besef ik dat duurzamer telen een must is, er komt steeds meer vraag naar producten die maatschappelijk verantwoord geteeld zijn. PlanetProof is daarbij een mooie opstap.”
Lees de volledige reportage in de Stal&Akker van zaterdag 5 juni
Tekst: Agrio