Plaatselijk bederven stortregens gunstige groeiomstandigheden
Sinds eind april van dit jaar was het vooral raak in de provincie Flevoland en langs de westkust van Friesland, maar gisteren vielen er verspreid over Oost- en Noordoost-Nederland plaatselijk zeer zware buien. Het officiële waarnemingsstation van het KNMI op vliegveld Deelen op de Veluwe registreerde meer dan 60 mm. In Midden-Drenthe viel plaatselijk ook meer dan 60 mm.
Op het proefbedrijf Marwijksoord van de Wageningen Universiteit registreerde de weerpaal 60 mm tussen 18.00-19.00 uur. “We gaan er alles aan doen om het water zo snel mogelijk van het land te laten lopen. Nu is het afwachten hoe snel het land opdroogt en de bodem weer zuurstof krijgt”, vertelt een medewerker.
Ook vandaag en morgen is er op kans op plaatselijk zware buien als de temperatuur in de loop van de dag weer naar zomerse waarden stijgt. Al neemt de intensiteit boven de grote rivieren vanavond waarschijnlijk af, schrijft het KNMI. De stroming wordt de komende dagen noordelijk, waardoor de broeierige warmte in het binnenland en de (onweers) buien langzaam verdwijnen .
Geen krachtig hogedrukgebied
Maar de kans bestaat dat het patroon zich in de loop van de volgende week herhaalt. In Duitsland en de Alpen is de kans op zware regenval groot. Er is geen sprake van een krachtig hogedrukgebied waardoor onweersbuien geen kans krijgen, zoals begin deze week. Vooralsnog gaat het KNMI echter uit van een week lang licht zomers weer met slechts af en toe een bui.