'Middel sparen in onkruidbestrijding kan al met bestaande techniek'
Veldhuisen richt zich op het onderzoek rond precisielandbouw en robotica voor de teelt. In de aanloop naar de beschikbaarheid van wiedrobots met plant- en onkruidherkenning, nog preciezere schoffels, vingerwieders en spuittechnieken, kan de teler volgens hem al proberen het maximale uit de eigen mechanisatie te halen. Hij zei dat tijdens het webinar 'Dàg, onkruid'. Zijn advies: bel eens met de leverancier van je machines en overleg hoe je stappen naar minder middelen, meer precisie en lagere milieubelasting kunt maken.
„Er kan al veel met de techniek die telers hebben”, meent Veldhuisen. Echt breed inzetbare, praktijkrijpe onkruidrobots zijn nog verder weg. In het onderzoek proberen de ontwikkelaars van wiedtechniek de robots zelflerend (met 'deeplearning') steeds geschikter te maken voor de inzet in teelten. Hoe precies dat komt blijkt uit de ervaringen in Duitsland en Denemarken met dergelijke systemen. De robots leren onkruiden en gewassen onderscheiden, maar die beelden blijken niet 100 procent overeen te komen met de Nederlandse omstandigheden in percelen suikerbieten of cichorei, zegt onderzoeker Marleen Riemens van WUR. De robots hebben voor de toepassing in de Nederlandse teelt nog een beetje bijscholing nodig.
Een oplettende teler, gebruikmakend van rtk-precisietechniek, kan al besparen op onkruidmiddelen en bestaande wiedapparaten kunnen soms nog scherper langs de gewasrijen gestuurd worden. „Vraag je aan de mechanisatieleverancier wat er mogelijk is, dan draag je er aan bij om de apparatuur nóg geschikter te maken voor je eigen bedrijf”, zegt Riemens. „Middelenreductie kan dan morgen al met bestaande mechanisatie.”
Focus
Door de focus te richten op haalbare doelen in belangrijke gewassen zou de sector doelen kunnen stellen voor over twee jaar, denkt Riemens. Hoewel de robots duur zijn, kunnen ze over een paar jaar wel bijdragen aan de suikerbietenteelt. Pieter Brooijmans van Cosun Beet Company wil voorzichtig zijn met uitspraken dat telers over een paar jaar dan zonder chemie het onkruid aan kunnen pakken, maar hij verwacht ook voordelen van robottechniek. „Zo'n robot kan wel dag en nacht rijden, wat dan weer gunstig is voor de kostprijs.”
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes