Areaal pootgoed krimpt opnieuw licht: 41.711 hectare
Uit de aangiftecijfers van de NAK blijkt dat het areaal Fontane is gegroeid naar 5.260 hectare. Dat is een flinke groei ten opzichte van vorig jaar, toen dit ras net onder de 5.000 hectare bleef steken. Het Spunta-areaal is opnieuw afgenomen: 3.798 hectare, tegen 4.272 vorig jaar. Derde is opnieuw Agria met 3.097 hectare, vorig jaar was dat 2.673 hectare. De top-5 wordt verder ingevuld door Innovator (3.097 hectare) en Arizona (1.458 hectare). De top-5 is daarmee goed voor 15.734 hectare.
Ook valt uit de cijfers af te lezen dat pootgoedtelers verder uitbreiden in hoogwaardige teelt. Het aangegeven areaal in de klassen PB/S is 15.974 hectare, dat is ruim 500 hectare meer dan vorig jaar. De klasse SE krimpt daarentegen naar 10.908 hectare (vorig jaar: 11.368 hectare). De klasse E doet dit jaar 11.778 hectare.
Verlenging termijn correctie aangifte tot 14 juni
Door de vele regen zijn niet alle akkerbouwers tijdig klaar met het poten van hun pootaardappelen. Telers die nog wijzigingen in hun areaal willen doorgeven aan de NAK hoeven dit jaar tot de start van de veldkeuring hiervoor geen toeslag te betalen. Gezien de weersomstandigheden heeft de NAK besloten deze termijn te verlengen tot 14 juni.
De NAK had eerder vanwege het natte en koude voorjaar besloten om de aangiftetermijn voor pootaardappelen te verlengen. De uiterste aangiftedatum voor de registratie van het pootgoed bleef 19 mei, maar telers kregen tot 26 mei de mogelijkheid om hun aangifte definitief te maken. Omdat ook deze datum niet voor iedereen haalbaar bleek, krijgen door regen gedupeerde telers de ruimte om tot de start van de veldkeuring hun aangifte, waar nodig, te wijzigen, zonder dat hier een toeslag voor betaald hoeft te worden.
Percelen uit de keuring door wateroverlast
De NAK houdt er rekening mee dat een aantal telers, met name in het oosten van het land, een (klein) deel van zijn pootgoed uit de keuring zal halen als gevolg van de vele neerslag afgelopen week. Lokaal is in korte tijd zoveel water gevallen dat percelen te lang onder water hebben gestaan of dat ruggen deels zijn weggespoeld. Er zijn volgens Jeroen Winkelhorst van de NAK telers die overwegen om die reden hun pootgoed uit de keuring te halen. „Met het extra uitstel tot 14 juni willen we ook tijd inruimen voor deze telers." Om hoeveel hectare het gaat kan hij nog niet zeggen. „Het zullen geen heel grote arealen zijn. Maar er zijn percelen die laat zijn gepoot en waarvan we nu, na de vele regen, moeten afwachten of ze nog opkomen."
HZPC: In de lijn der verwachtingen
De areaalcijfers komen voor directeur Gerard Backx van HZPC niet als een verrassing. De lichte krimp zat in de lijn der verwachtingen. „We zitten vol in Nederland. En niet alle telers willen meer naar de marginale gronden om daar hoogwaardig pootgoed te telen." Ook de verschuiving in de rassen is verklaarbaar. „Afgelopen jaar was geen ideaal Spunta-jaar."