CZAV betaalt 10,8 miljoen euro na op graanoogst 2020
In totaal 10,8 miljoen euro kunnen de CZAV graantelers één dezer dagen op hun bankrekening tegemoet zien. Juriaan Visser, manager granen bij CZAV, specificeert de 10,8 miljoen euro: „Het voorschot bij de tarwe bedroeg 145 euro. Door de positieve marktontwikkelingen kunnen de tarwetelers, die hun tarwe leverden binnen de pool, rekenen op een nabetaling van 46 euro per ton. Daarmee komt de netto-eindprijs voor maaltarwe 2020 uit op 191 euro en die van baktarwe op 193 euro.”
De (brouw)gerst telers kunnen rekenen op een nabetaling van 55 euro per ton. „Gelukkig konden we het zomergerstras Planet afzetten als brouwgerst, waardoor we een nettoprijs van 190 euro kunnen betalen. Voergerst komt uit op 175 euro”, aldus Visser. Circa 90 procent van de telers participeert in de pool.
Baktarwe
De teelt van baktarwe wordt volgens Visser ook steeds interessanter. „We hebben nu enkele baktarwerassen in ons assortiment die qua hectareopbrengst in de buurt komen van diverse rassen maaltarwe. Deze ontlopen elkaar niet veel. De hogere opbrengst in combinatie met de plus op de prijs maakt deze teelt nu extra interessant.”
Uitdagend
Volgens Visser waren de marktomstandigheden erg uitdagend afgelopen seizoen. „In markten met een hoge volatiliteit bewijst zich het nut van de CZAV granenpool.” In het afgelopen seizoen vertoonden de graanprijzen hevige bewegingen. Volgens CZAV twijfelden rond de afgelopen oogst veel telers om de granen al dan niet direct na de oogst geheel te laten uitbetalen. Immers, de coronacrisis zorgde voor veel onzekerheid. Covid-19 kreeg echter geen vat op de granenmarkt. Begin 2021 ontvlamde de granenmarkt. Met name gedreven door de grote vraag vanuit China, een Russische exportheffing en slechte oogstvooruitzichten in Brazilië. Vooral de wereldvoorraden van maïs en soja bleken krap. De grote prijsstijgingen in deze gewassen dreven ook de tarweprijzen op.
Na de grote stijging volgde weer een aantal stevige neerwaartse prijscorrecties. Op de termijnmarkten voor granen namen de activiteiten van investeerders toe. Hierdoor was onder meer de volatiliteit van prijzen veel groter dan de sector volgens CZAV de afgelopen jaren gewend was. Periodes van sterke prijsstijging werden afgewisseld door sterk dalende markten. Dit maakte het kiezen van de juiste verkoopmomenten lastig. Bij een dergelijk prijsverloop bewijst zich het nut van haar poolafzetsysteem, stelt de coöperatie. Dit doordat ook van late en onvoorziene prijsstijgingen wordt geprofiteerd.