Uitslag Zwitsers referendum: Geen verbod op gewasbeschermingsmiddelen

Het initiatief tot het houden van een referendum over onder meer een verbod op chemische gewasbeschermingsmiddelen en voor schoon drinkwater en gezonde voeding kwam van linkse- en milieugroeperingen. Inzet van hun gewasbeschermingsreferendum was te komen tot een totaalverbod op het gebruik van synthetische pesticiden in heel Zwitserland. Het voorstel behelsde ook een importverbod op voedsel dat is geproduceerd met behulp van synthetische bestrijdingsmiddelen. Het verbod zou binnen tien jaar in werking moeten treden.
Daarnaast mochten de Zwitsers stemmen over een voorstel voor schoon drinkwater en gezonde voeding. Als dit voorstel was aangenomen, zou de Zwitserse overheid geen subsidies meer mogen verstrekken aan gangbare boeren die bij de teelt van gewassen pesticiden gebruiken en antibiotica gebruiken bij hun dieren. Uiteindelijk zou een ‘ja’ van deze twee referendumpunten zorgen tot een 100 procent biologische landbouw in het Alpenland.
Proces
Voordat in Zwitserland een referendum kan worden georganiseerd, is eerst de regering aan zet. Die gaf in 2020 een negatief advies over de twee verbodsvoorstellen. Daarbij verwees de regering naar hogere voedselprijzen en een nog grotere afhankelijkheid van het buitenland wat betreft voedsel. De Zwitserse landbouworganisatie reageerde ook afwijzend. Een ‘ja’ zou het bestaan van veel boeren in gevaar brengen.
Het dubbele ‘nee’ tegen de referendumpunten voor waterbescherming en een pesticidenverbod betekent dat een meerderheid van de Zwitsers instemt met het huidige landbouwbeleid en daarmee ook zijn solidariteit met de boeren toont. Vooral de Zwitsers woonachtig in de landelijke gebieden stemden tegen. In een analyse stelt het ondezoeksbureau Gfs.Bern ’dat het ‘nee’ van de plattelandsbevolking ook gezien moet worden als een duidelijk verzet tegen de toenemende kritische houding en bemoeizucht vanuit de grote steden richting boeren en de landelijke gebieden. In de stad Bazel stemde 59 procent van de inwoners vóór het drinkwaterinitiatief en 57 procent vóór het verbod op pesticiden. Uiteindelijk zei 60,7 procent van de kiezers (1.967.000) ‘nee’ tegen het drinkwaterinitiatief. Het pesticidenverbod werd verworpen door 60,6 procent van de kiezers (1.965.000). De opkomst bedroeg 59 procent.
Toch aangescherpte maatregelen
Ondanks deze ‘overwinning’ krijgen de Zwitserse boeren te maken met aangescherpte maatregelen. Zo besloot het parlement, in het kader van het ‘Actieplan Gewasbescherming’, maatregelen te nemen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verder terug te dringen.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Schweizer Bauernverband
Bronnen: Schweizer Bauer, Gfs Bern