BO Akkerbouw blikt tevreden terug op coronasteun fritestelers
„Op het moment zelf was het erg spannend’, vertelt directeur André Hoogendijk naar aanleiding van het deze week gepubliceerde jaarverslag. „Ook duurde het een tijdje voordat precies alle details van de regeling duidelijk werden. Maar het is best bijzonder dat deze regeling tot stand gekomen is. Alleen tuinbouw en de kunst & cultuursector werden ook door sectorspecifieke overheidsmaatregelen ondersteund, naast de generieke maatregelen voor alle MKB sectoren. Voor de vrije telers die bij de oogst van 2020 met grote corona verliezen te maken kregen konden we als BO Akkerbouw niets doen. ZLTO spant zich voor hen in.”
Belang ketengerichte aanpak
De brancheorganisatie ziet de totstandkoming van het corona steunpakket voor fritestelers als een goed voorbeeld van het belang van ketengericht beleid in de akkerbouw. Ook de aanpak van de PFAS problematiek rondom tarra grond in 2020 en de gevolgen van het verdwijnen van kiemremmer chloorprofam onderstrepen het belang van de ketengerichte aanpak. Met de Taskforce Kiemremming realiseerde BO Akkerbouw samen met de betrokken leden een tijdelijke Maximale Residu Limiet (MRL). Uit het jaarverslag blijkt ook dat de geldelijke investeringen die de branche organisatie deed in onderzoek in 2020 verviervoudigd werden door bijdrages van het bedrijfsleven en de Topsector Agri & Food. Dit wijkt overigens niet af van de gang van zaken de laatste jaren.
Middelenbeleid uitdagend
Bij zijn aantreden in 2019 stelde directeur André Hoogendijk zich onder andere ten doel dat de sector zich niet meer zou laten verrassen door het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijft een grote uitdaging, erkent hij. Zeker als ook wordt meegewogen of de alternatieven die worden ontwikkeld ook het verdienvermogen van de telers ondersteunen. Dat is lang niet altijd het geval als de alternatieven wel tot kostenverhogingen leiden maar er geen extra beloning tegenover staat. „Daarom is de ketengerichte aanpak ook zo belangrijk. Als er een phytopthora resistent aardappelras op de markt komt en de akkerbouwer wil het ras telen ook al is de hectare opbrengst lager, dan moet er wel een meerprijs tegenover staan.”