Akkerbouwbedrijf Tap: ‘Voordeel van uien: het is nog een vrij gewas’
Voordat het bedrijf in 2013 op de nieuwe locatie aan de zuidkant van Elst begon, teelde het bedrijf enkel graan. Tap kwam datzelfde jaar in de maatschap. „Ik wilde graag een wat intensiever bouwplan. Omdat we hier op zware rivierklei zitten (40 tot 70 procent afslibbaar), kunnen we niet alle gewassen telen. De combinatie wintergranen, uien, aardappelen en conservenerwten bevalt goed. We hanteren een rotatie van 1/8, dus we zijn nog steeds extensief”, vertelt Tap. De zaaiuien (Dormo) en consumptieaardappelen (Agria) heeft het bedrijf in bewaring. Ook de granen worden op de bedrijfslocatie opgeslagen.
Het bedrijf teelt nu voor het zesde jaar bewaaruien. De uien zijn van het ras Dormo. „Het is de beste bewaarui en heeft de minste tarra bij aflevering. Bruto geeft hij misschien niet de meeste kilo’s, maar netto komt het aardig in de buurt”, vindt Tap. Het zaaien en rooien besteedt hij uit en hij gaat elke week met een teeltbegeleider de uien af. De jonge akkerbouwer heeft zich de teelt eigen gemaakt door kennisbijeenkomsten te volgen en met behulp van adviseurs. Hij teelt de uien volledig voor de vrije markt; dit jaar op zo’n 14,5 hectare.
Vrije markt
Ook zijn aardappelen teelt Tap volledig voor de vrije markt. De keuze voor het telen voor de vrije markt was voor hem snel gemaakt. „Het is een stuk makkelijker in de oogst en je kunt je eigen verkoopmomenten bepalen. Een voordeel van uien vind ik dat het nog een vrij gewas is. Bij aardappelen is de markt te veel gereguleerd. Er wordt te veel op contract geteeld, waardoor er weinig marktwerking is.”
Lees de volledige reportage in de Vee&Gewas van zaterdag 19 juni. Vraag hier een gratis proefnummer aan.