Glyfosaat voldoet aan goedkeuringseisen voor gezondheid
Glyfosaat veroorzaakt geen mutaties in geslachtscellen, is niet schadelijk voor de voortplanting, is niet kankerverwekkend en is niet toxisch, stellen de vier landen in hun wetenschappelijke oordeel. Wel zijn er nog een paar vragen op het gebied van milieu, met name wat betreft het waterleven. De toelatingshouders krijgen de komende tijd de gelegenheid om deze te beantwoorden. De vier landen concluderen in hun 11.000 pagina's tellende rapport dat een aanpassing van de veiligheidsclassificatie van glyfosaat niet nodig is.
Uitgebreid aanvraagdossier
De Europese commissie heeft glyfosaat in december 2017 voor een beperkte periode van vijf jaar toegelaten, en niet voor de gangbare periode van tien jaar. De stof moet daarom na vijf jaar, dus uiterlijk in december 2022, opnieuw zijn beoordeeld. Vanwege het zeer uitgebreide aanvraagdossier voor glyfosaat heeft de EU besloten dat een groep van lidstaten gezamenlijk de volgende beoordeling doet. Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden vormen samen deze groep, de Assessment Group on Glyphosate (AGG).
De toelatingshoudende instanties in deze vier landen (in Nederland het Ctgb) hebben nauw samengewerkt in hun oordeel. Ook hebben ze elkaars werk gelezen en beoordeeld voor het tot een definitief rapport is gebundeld. Door deze aanpak ligt er nu een stevig wetenschappelijk document op tafel.
Publieke consultatie
De AGG heeft zijn bevindingen vandaag doorgestuurd naar EFSA (Europese voedselautoriteit) en ECHA (Europees agentschap voor chemische stoffen). Deze twee instanties zullen in het najaar een publieke consultatie houden, waarbij iedereen de mogelijkheid krijgt om te reageren op de conclusies van de AGG. Vervolgens gaan de conclusies met de opmerkingen vanuit de consultatie terug naar alle Europese beoordelingsautoriteiten. EFSA zal uiteindelijk op basis van alle argumenten een conclusie trekken en deze als advies meegeven aan de Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF), waarin de lidstaten zijn vertegenwoordigd. Het is vervolgens aan SCoPAFF om een besluit te nemen over een mogelijke verlenging van glyfosaat.
Normaal gesproken gaat het in een dergelijk besluit over een verlenging voor een periode van tien jaar. In december 2017 liet de Europese Commissie glyfosaat voor een beperkte periode van vijf jaar toe. Het is afwachten of de commissie eind volgend jaar opnieuw voor een dergelijke constructie zal kiezen of dat er, op basis van de wetenschappelijke feiten, toch een verlenging komt van tien jaar.
Totaalverbod in Luxemburg
Glyfosaat is een veelbesproken onkruidbestrijder. In verschillende EU-landen is, al dan niet met succes, geprobeerd een verbod op glyfosaat of glyfosaathoudende gewasbeschermingsmiddelen te bewerkstelligen. Zo voerde Luxemburg per 1 februari 2020 een totaalverbod op glyfosaat in. In Nederland vroeg Tjeerd de Groot (D66) vorig jaar om een soortgelijk verbod. Minister Schouten oordeelde echter dat zo’n verbod niet aan de orde was: Er waren volgens haar geen nieuwe wetenschappelijke inzichten om glyfosaat of glyfosaathoudende gewasbeschermingsmiddelen te verbieden. Zij voegde daar aan toe te willen handelen op basis van adviezen van ECHA, EFSA en het Ctgb.