Tot en met begin volgende week aanhoudend kans op hoosbuien
Als je al twee keer aardappels hebt moeten poten vanwege verrotting, klinkt het vooruitzicht van nieuwe stortbuien allesbehalve als muziek in de oren.
Het eerst komt de droogste akkerbouw regio van Nederland, het zuidwesten, aan de beurt. Vanavond en vannacht kan er in het uiterste zuidwesten al een onweersbui vallen. Als morgen (donderdag 17 juni) overdag de temperatuur oploopt naar tropische waarden en de luchtvochtigheid stijgt, ontstaat een mix waarin onweersbuien kunnen uitgroeien tot zogenaamde supercells, waaruit regen valt met een intensiteit van 15-30mm per uur. Ook hagel en zware windstoten behoren tot het repertoire. De kans hierop is het grootst in het westen van het land.
Vrijdag is in de loop van de dag de kans op zware onweersbuien juist in het binnenland het grootst, als de temperatuur langs de Duitse grens richting de 35 ⁰ C gaat. Het verschil met de kustgebieden is dan waarschijnlijk groot, doordat de wind daar dan tijdelijk van zee komt. Zaterdag verdwijnt de onstabiliteit tijdelijk in de koelere lucht in het hele land.
Maar op zondag en maandag is er opnieuw kans op onweersbuien. Zoals het nu lijkt is de kans op hoosbuien ook dan in het binnenland het grootst. Alles bij elkaar opgeteld tonen de cumulatieve neerslagkaarten tot en met midden volgende week een neerslagverdeling van 30-70 mm redelijk gelijkmatig verdeeld over heel Nederland. De kans dat de ene regio (veel) teveel neerslag krijgt in korte tijd, en een ander deel te weinig is echter groot. Voor degenen die tot en met midden volgende week wel gelijkmatig over de hele periode 50 mm regen krijgen, blijft het vooral genieten.
Voor hen heeft de ongekend warme junimaand de voor 21ste eeuws begrippen historisch koude lente in record tijd helemaal goed gemaakt. Volgens www.weerstatistieken.nl kan deze junimaand de met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 19 ⁰ C warmste ooit gemeten worden sinds het begin van de metingen in de Bilt. Bijna twee keer zo warm als de meimaand.