Azolen onder de Europese loep
Azolen zijn actieve stoffen binnen een belangrijke groep fungiciden die wereldwijd heel breed worden toegepast in heel veel verschillende teelten. „Het aantal toepassingen is dus zeer groot. Ook in Nederland worden ze breed ingezet. Belangrijke teelten zijn granen, aardappelen, uien en bloembollen. In andere klimaatgebieden worden de azolen bijvoorbeeld ook gebruikt in de teelt van koffie en thee.”
Azolen zijn schimmelwerende stoffen die voor de meest uiteenlopende toepassingen worden gebruikt. „Denk aan verduurzaamd hout, schimmelwerende verven, matrassen, cosmetica. Maar ook in de geneeskunde, zowel voor dieren als voor mensen, worden azolen toegepast. En in die laatste toepassing is een probleem aan het licht gekomen.”
Aspergillus fumigatus
Schimmels kunnen zich namelijk zodanig aanpassen aan fungiciden als azolen, dat deze schimmels onder bepaalde omstandigheden resistent worden en niet meer te bestrijden zijn met die azolen. „Aspergillus fumigatus, een schimmel die overal in het milieu aanwezig is, is hier een voorbeeld van. Voor mensen met een gezond immuunsysteem vormen dergelijke resistente schimmels geen bedreiging. Alleen patiënten met een kwetsbaar immuunsysteem lopen een gezondheidsrisico als zij een schimmelinfectie in de longen krijgen.”
De bloembollensector stond qua Aspergillus-resistentie het meest onder druk. Maar dankzij het protocol voor omgaan met plantaardig afval is de werkwijze in deze sector weer als veilig beoordeeld. „Maar ik ben er van overtuigd dat deze discussie breder gevoerd gaat worden. Het kabinet heeft al opdracht gegeven voor aanvullend onderzoek naar de mogelijke hotspots in het loof van aardappelen, uien en aardbeien.”
Lees het volledige interview met Maritza van Assen in het vakblad Akkerwijzer van juni. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.