Fotoserie: Aardappelopslag specifiek machinaal bestrijden
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/08/852/img_1460_klein.-detail.jpg)
„Het is cruciaal om aardappelopslag effectief te bestrijden om vermeerdering van (virulente) aardappelcystenaaltjes te voorkomen", geeft Johan Booij, onderzoeker bij Wageningen UR, aan. Tijdens de demonstratie waren een machine met specifieke plantherkenning en een spuit met rijen- en groenherkenning te zien. Ook werd gedemonstreerd met twee veldspuiten die werken op basis van een dronekaart: één met pulserende doppen, één met standaarddoppen.
(Lees verder onder de fotoserie)
Opvallend dit jaar is de enorme aantasting door de coloradokever. In aardappelgewas uiteraard een probleem, maar ook in de bestrijding van aardappelopslag. Blad- en plantherkenning door drones of camera's zijn moeilijker. Bestrijding blijft echter nodig maar ondergrondse delen worden lastiger bereikt.
Ander opvallend punt is in het algemeen de enorme hoeveelheid aardappelopslag, ondanks de vorst van afgelopen winter. De korte, felle kouperiode gaf even wat hoop, geeft Sjef van der Heijden van IRS aan. „We hadden gedacht weinig aardappelopslag tegen te komen dit voorjaar.” De praktijk blijkt anders te zijn. „Het is niet meegevallen. Er staat echt meer dan verwacht.” Van der Heijden erkent dat een plantaantal van 5500 een reductie van 50 procent kan betekenen, maar het is nog veel. „Er moest en moet dit voorjaar alsnog fors ingezet worden op bestrijding.”
Van der Heijden denkt dat het sneeuwdek als isolatie heeft gewerkt waardoor de vorst minder zijn werk kon doen. Hij ziet ondanks deze algemeenheid nog wel verschil in percelen. „Op nattere percelen of op grondsoorten die vocht langer vasthouden lijkt het effect van vorst minder.” Ook het ras aardappelen kan het verschil maken. „Een Agria bijvoorbeeld rot veel sneller weg dan sterkere rassen of snelle kiemers als Fontane of Challenger.”
Aardappels bovenin
Wat hij ook elk jaar weer ziet, is dat de aardappels die als rooiverlies achterblijven te diep worden weggewerkt. Dit heeft dit jaar ook zeker meegespeeld. „Ons devies is: houd de aardappels bovenin de bouwvoor. Liever een niet-kerende bewerking dan diep wegploegen.”
Al met al genoeg voor de toch onverwacht hoge aardappelopslagdruk dit jaar. In de gangbare teelt prima te bestrijden met glyfosaat. „Een probaat middel dat de opslag zowel boven, als onder de grond aanpakt.”
![Foto van Arie Coster](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/35/307/arie_coster_s_r_2_verkleind.150x150.jpg)
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel, Arie Coster