Column: Henk Nienhuis: Aardappelopslag, suikerbieten en verhalen
Zo bestrijden we de aardappelopslag in onze bieten 12 rijen breed. Met een hoeveelheid sproeistof van 1 hectare behandelen we een stuk bieten van bijna 12 hectare. Dankzij deze geavanceerde machine hoeven we niet meer te lopen. Om 7 uur begonnen, ruim schaften en om 3 uur ‘s middags klaar.
De middelste stoel van twee kwartjes had wel wat degelijker mogen zijn. Die zakte vrij snel in de morgen al gevaarlijk voorover. Daarop zat ik, ook nog midden voor de trekker. Het werd weggepraat met: Het oude moet eerst af! Toch is het op deze manier gezellig werken. We konden zonder mobilofoon in smeuïg Drents met elkaar praten. Vanuit de auto hebben we een mooi gewas. Maar als je er dan zo rij voor rij doorheen reist, zie je van alles. Er miste toch nog wel hier en daar een plantje.
Een drijfmestfoutje van de loonwerker, was onze conclusie.
We kwamen na overleg tot de conclusie dat de allereerst opgekomen bietenplantjes misschien wel afgevroren waren. Ook kwamen we een driehoekig spuitfoutje tegen, waarna we uitgebreid bespraken wie z’n schuld dat was. Een drijfmestfoutje van de loonwerker, was onze conclusie. Die was er toch niet bij.
Ondertussen vertelde ik dat we vroeger als bietenzaad zaadkluwentjes hadden en dat we die op de knieën aan het op één zetten waren. En dat onze eerste trekker een Sirocco trekkerjas had met twee canvas flappen over de spatborden, tevens onze zijdeuren.
Om een eind te maken aan deze nostalgische verhalen legden ze me uit dat deze trekker via gps stuurde en de signalen kreeg van 9 satellieten. Dat allemaal binnen een marge van 2 cm nauwkeurig. Nog één stap en de werktuigen kunnen autonoom werken. We hebben al foto’s gezien. Later kunnen ze hun conservatieve verhalen aan de kinderen vertellen: Hun vader moest zelf nog van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat op zo’n trekker zitten.
We bedachten met elkaar dat zo’n ding misschien wel een miljoen per stuk gaat kosten. En dat daarom de bedrijven nog veel groter moeten worden. Toen ik vertelde dat toen ik boer werd de rente opliep naar 13 procent besloten ze dat het perceel klaar was!