NVWA: ‘Toename schadelijke organismen in gewassen door klimaatverandering en globalisering’
Deze week presenteerde de NVWA haar meerjarenagenda. Deze meerjarenagenda bevat de strategische koers voor de belangrijke thema’s die onder het toezicht van de NVWA vallen. Ook beschrijft ze hierin welke relevante trends en ontwikkelingen ze ziet, wat haar belangrijkste prioriteiten zullen zijn en welke richting ze wil inslaan.
Toename schadelijke organismen
Op het vlak van plantenteelt signaleert de NVWA een toename van bepaalde organismen die grote schade kunnen aanrichten aan de teelt en handel van voedsel- en voedergewassen, sierteeltgewassen en het openbaar groen. Om de plantgezondheid te waarborgen, wil de NVWA voorkomen en/of tegengaan dat deze organismen (in EU-wetgeving ‘quarantainewaardige organismen’ genoemd) in Nederland zullen voorkomen. Binnen de EU dient elk land te beschikken over een National Plant Protection Organisation (NPPO). In Nederland is dat de NVWA. De NPPO/NVWA signaleert trends en ontwikkelingen die de plantgezondheid negatief kunnen beïnvloeden. Zo gaan door de globalisering bedrijven op zoek naar nieuwe productiegebieden. Dat verhoogt het risico op uitbraken van plantenziekten en plagen in Nederland. De klimaatverandering zorgt dat bepaalde (risicovolle) organismen nu ook in onze omgeving kunnen overleven. De toenemende internethandel bemoeilijkt het toezicht op risico’s voor plantgezondheid. Verder zorgt de schaalvergroting van de Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven ervoor dat ze meer internationaal gaan werken, waardoor verspreidingsrisico’s van ziekten en plagen toenemen. De NVWA tekent daarbij wel aan dat deze bedrijven meer verantwoordelijkheid nemen in de beheersing van risico’s.
Gewasbescherming
Volgens de Toekomstvisie gewasbescherming 2030, geïnitieerd door het ministerie van LNV, gebruiken we in 2030 in Nederland zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen, middelen die bovendien duurzaam moeten zijn. De NVWA werkt mee aan de uitvoering van deze visie. Op dit vlak signaleert de NVWA enkele maatschappelijke ontwikkelingen. Zo nemen de handel en het gebruik van illegale gewasbeschermingsmiddelen toe. Daarnaast zorgt de klimaatverandering ervoor dat nieuwe ziekten en plagen in Nederland de kop opsteken. Positief vindt de NVWA innovaties voor het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen zoals precisietechnieken en drones.
Bemesting
Een andere taak waar de NVWA zich nog meer op gaat focussen, is het terugdringen van de mestfraude en het verbeteren van de naleving van wet- en regelgeving. Volgens de NVWA is daarvoor niet alleen handhaving nodig, maar ook een andere moraal in de sector, het verkleinen van de fraudeprikkel en eenvoudigere, handhaafbare regels. Vanuit haar handhavingsexpertise denkt ze hier ook over mee. Verder zegt de NVWA zich in dit kader verder te zullen richten op een betere samenwerking met andere publieke toezichthouders (zoals gemeenten en waterschappen) in gebieden waar de waterkwaliteit substantieel achterblijft. Via de inzet van slimme data-analyses wil de NVWA zicht krijgen op mestfraudeurs en hun (mogelijk nieuwe) werkwijzen.