‘Nog niet eerder meegemaakt dat het pootseizoen zo lang duurde’
Hier zit geen goede aardappel meer in, dat zul je begrijpen, zegt Ben Minkhorst van akkerbouwbedrijf Minkhorst. „Ik denk dat we toch wel op zo’n 50 van de bijna 250 hectare aardappelen wateroverlast hebben gehad. En dat zo’n 5 procent van het areaal verrot is.”
Hij pakt zijn telefoon en laat een filmpje zien dat hij na de neerslag van 17 mei heeft gemaakt van één van zijn aardappelpercelen. Te zien is dat op het lager gelegen deel van het perceel het water tussen de aardappelruggen staat. Op een paar plekken verdwijnen de ruggen zelfs helemaal onder water. „Er viel in twee dagen tijd zo’n 55 millimeter. Vooral de percelen die net waren gepoot en aangefreesd konden het water niet goed verwerken. Aan greppels frezen, wat we normaal gesproken standaard doen, waren we nog niet toe gekomen.” Na de buien heeft Minkhorst samen met zijn werknemers dagenlang greppels met de hand gegraven om het overtollige water zo goed en kwaad als het ging af te voeren en verdere schade te voorkomen.
Ploegendiensten
Van een paar flinke buien staat de nuchtere Hummelose akkerbouwer op zich niet te kijken. Hij freest niet voor niets standaard greppels in zijn percelen. En dat het telen van aardappelen gepaard gaat met tegenslagen, vindt hij ook niet meer dan logisch. „Het is een utopie zijn dat er met 250 hectare helemaal niks mis gaat. Je moet wel reëel blijven”, vindt Minkhorst. „Elk jaar is een bijzonder jaar, maar 2021 is er toch wel ‘één uit duizenden’. Door het natte voorjaar waren we op 20 mei nog aan het poten. Ik ben nu 53 jaar en ik heb nog niet eerder meegemaakt dat het pootseizoen zo lang heeft geduurd. Normaal doen we er maximaal vier weken over. En dat nu al een deel van het areaal verrot is, is voor mij ook nieuw.”
Lees de volledige reportage in de Vee&Gewas van zaterdag 3 juli. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.