IRS waarschuwt: stemphylium in Noordoostpolder en bladluizen in Voorne-Putten
De afgelopen dagen is in de Noordoostpolder op verschillende bietenpercelen stemphylium aangetroffen. Voor de bladschimmelwaarschuwingsdienst van het IRS reden om telers in deze regio alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren en bij het vinden van vlekjes stemphylium of een andere bladschimmel een bespuiting uit te voeren. Telers die twijfelen, krijgen het advies om de teeltadviseur te contacteren. Als deze ook twijfelt, kan contact worden opgenomen met IRS-Diagnostiek. Voor de rest van het land is nog geen waarschuwing van kracht. Daar zijn op dit moment nog geen bladschimmels gevonden. Desondanks krijgen die telers het advies om de suikerbieten regelmatig te controleren op bladschimmels. De bestrijdingsadviezen van bladschimmels staan op de bladschimmelpagina op www.irs.nl/bladschimmelpagina. De keuze van de fungicide is afhankelijk van de gevonden aantasting.
Verwarring
Volgens IRS wordt stemphylium soms verward met mangaangebrek of beschadigingen (door bijvoorbeeld insecten of wind) aan de achterzijde van het blad. De oudere (bruine) vlekjes van stemphylium kunnen worden verward met bladvlekken veroorzaakt door de bacterie pseudomonas. Bladvlekken veroorzaakt door pseudomonas kunnen ook worden verward met bladvlekken veroorzaakt door cercospora.
Bladluizen op Voorne-Putten
Voor de tweede keer is op enkele bietenpercelen op Voorne-Putten de schadedrempel van groene bladluizen (groene perzikluizen, sjalottenluizen en aardappeltopluizen) overschreden. Volgens het IRS zijn de verschillen tussen percelen gigantisch groot. Zo wordt op sommige percelen de schadedrempel overschreden, terwijl op andere percelen geen enkele bladluis wordt gevonden. Het IRS onderstreept dat het belangrijk is om percelen te controleren alvorens een bespuiting uit te voeren.
Tot wel 50 procent opbrengstderving
IRS adviseert om tot half juli wekelijks de bieten te blijven controleren. Bladluizen kunnen namelijk tot die tijd nog schade veroorzaken. Zet insecticiden alleen in indien de schadedrempel is overschreden, eerder heeft volgens IRS geen zin. De schadedrempel voor medio juli bedraagt meer dan 50 groene bladluizen per tien planten. Bij overschrijding van de schadedrempel is het belangrijk om in te grijpen, anders kan de schade oplopen tot wel 50 procent opbrengstderving.
Cercospora
Inhakend op de berichtgeving van het IRS laat Van Iperen een waarschuwing richting bietentelers uitgaan. Daarbij wijst het bedrijf uit Westmaas vooral op de actuele en verwachte natte weersomstandigheden. In dat kader is het belangrijk om het bietengewas te beschermen tegen cercospora. Vanwege de latente periode van cercospora is het advies om een bespuiting uit te voeren, ook voordat de teler een aantasting ziet. Volgens Van Iperen zijn bij het gebruik van een fungicide diverse aspecten van belang. Zoals het gebruik van voldoende middel: dus hierop niet bezuinigen. De meeste middelen werken afhankelijk van het weer circa twee tot maximaal drie weken. Ook is het zaak de bespuiting op tijd uit te voeren, de huidige toegelaten middelen zijn het beste preventief in te zetten. Een ander advies van Van Iperen is om de bespuiting aan te vullen met bladmeststoffen, zodat het loofpakket gezond blijft en de plant weerbaarder is. Een optie is bovendien om alternatieven zoals Serenade/Charge toe te voegen. Ook kan een uitvloeier zoals Designer of Promoter worden toegevoegd. Ten slotte is het advies om de bespuiting uit te voeren op een droog gewas. De middelen hebben minimaal enkele uren droogtijd nodig.