Zoektocht naar meerwaarde duurzaam geteelde Hollandse baktarwe

Dat is een van de conclusies van het vanochtend gehouden webinar ‘Duurzaamheid in beweging’, ter gelegenheid van het 175 jarig bestaan van Royal Koopmans. Ambachtelijke bakkers verlangen gegarandeerd goede bakkwaliteit die niet onder doet voor de kwaliteit die in het buitenland te verkrijgen is.
Consumentengedrag
Het webinar maakte ook duidelijk dat de bereidheid in de keten onverminderd groot is om gezamenlijk aan verduurzaming te werken, maar dat de snelheid waarmee dat gaat wordt bepaald door de consument. Al jaren spannen Royal Koopmans en CZAV zich in resultaten te boeken met duurzaam geteelde Nederlandse tarwe. Maar smaak en prijs zijn veel bepalender in het aankoopgedrag dan de CO2 footprint van de gebruikte baktarwe. Inzichtelijk maken waar het vandaan komt en hoe het is geteeld is biedt wel kansen, blijkt uit onderzoek van de marketing en sales afdeling van Royal Koopmans.
Gangbaar en biologisch
Akkerbouwer Arie Pieter Noordermeer en manager granen, zaden en peulvruchten Juriaan Visser van CZAV benadrukten dat biologische teelt voor veel akkerbouwers vanwege de de opbrengstdaling een brug te ver is. Ze willen voorkomen dat biologisch en gangbaar tegenover elkaar komen te staan en benadrukken dat Nederlandse graantelers van nature zorgvuldig te werk gaan in hun bedrijfsvoering en bereid zijn telkens stappen te zetten.
Met het webinar onderstrepen CZAV en Royal Koopmans onverminderd te blijven werken aan verduurzaming van de Nederlandse graanteelt. In het verleden speelde de stichting Veldleeuwerik hierin ook een rol,maar deze stichting bestaat niet meer.