Brexit bureaucratie blokkeert tegen wil en dank 15.000 ton Nederlands pootgoed
LTO beleidsmedewerker Klaas Johan Osinga noemt de onderhandelingen uiterst complex. Er is verschil van mening over de fytosanitaire standaarden, die volgens de Britten nog dezelfde zijn als voordat de Brexit plaatsvond. Daar denkt de Europese Unie blijkbaar anders over. Osinga: „LTO blijft zich er voor inzetten dat de handel gaande blijft.” Een voorstel van LTO voor een overgangsperiode van twee jaar werd niet gehonoreerd.
Afzet elders compenseren
Pootgoedexporteurs hopen de afzet die op deze manier verdwijnt te kunnen compenseren met extra omzet elders. Jaarlijks ging er de laatste jaren gemiddeld 15.000 ton Nederlands pootgoed naar het Verenigd Koninkrijk. Omgekeerd exporteerden de Britten jaarlijks gemiddeld 30.000 ton pootgoed naar de Europese Unie. Nederland verhandelt de laatste jaren gemiddeld in totaal ongeveer 800.000 ton pootgoed wereldwijd, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie.
Geslachtofferd
De Britse pootgoedsector voelt zich geslachtofferd door de Britse regering. „Een duurzame handelsrelatie die tientallen jaren heeft geduurd, wordt ons afgenomen”, zegt vicevoorzitter Sandy McGowan van de Britse aardappelhandelsorganisatie BPTA. Ook volgens de BPTA is het praktisch gezien heel goed mogelijk om tot een oplossing te komen maar staat de politiek een oplossing in de weg.