Benut voedingsstoffen beter door het gebruik van groenbemestermengsels.
Benut voedingsstoffen beter door het gebruik van groenbemestermengsels.
Stevige regenval kan leiden tot het uitspoelen van voedingsstoffen. Stikstof is mobiel en gaat verloren als er veel neerslag valt. Planten kunnen deze voedingsstoffen opnemen en hiermee uitspoeling voorkomen. Een mix van meerdere planten kunnen dit op hun beurt weer beter dan een monocultuur. Niet alleen stikstof blijft beter behouden, maar ook andere mineralen als kali en micro-elementen.
DSV zaden heeft een concept onder de merknaam TerraLife® groenbemesters die ervoor zorgen dat deze voedingsstoffen beter bewaard blijven. Verschillende samenstellingen maken deze groenbemestermengsels geschikt voor de meeste bouwplannen en teeltsystemen.
Het doel is niet alleen voeding vasthouden, maar ook om de biodiversiteit in de bodem te verbeteren en de opbrengsten te laten stijgen. Lopende onderzoeken bewijzen dat dit ook gebeurt. Gebruikers zien dat de structuur van de bodem verbetert. Maar om dit uit te drukken in een getal is erg lastig. Bij een gewas kan je opbrengst en kwaliteit nauwkeurig meten. Bij een groenbemester is dat een stuk complexer.
Meer microbiële activiteit gemeten in CATCHY .
In het 9-jarig onderzoeksproject CATCHY in Duitsland worden verschillende groenbemesters onderzocht waarbij veel metingen worden gedaan. Na vijf jaar onderzoek zijn al meerdere publicaties gedaan. In het project zijn de varianten braak, een eenvoudige mix ( Gele mosterd, Japanse haver, Alexandrijnse klaver en Facelia) en een soortenrijke Terralife® MaisPro met elkaar vergeleken. Hierin is de microbiële activiteit gemeten als een indicator van de bodemvruchtbaarheid. Deze activiteit neemt toe als er meer soorten in de groenbemester zitten.
De oorzaak van verhoogde microbiële activiteit komt door de competitie en interactie van de verschillende planten met hun verschillende wortelsystemen. Elke component heeft zijn eigen voedingsbehoefte en elke component stoot zijn eigen wortelexudaat uit. Deze zijn namelijk plantspecifiek. Bij een soortenrijk mengsel ontstaat een interactie tussen verschillende planten. Door meer soorten ontstaat er een grotere diversiteit aan bodemleven, waaronder bijvoorbeeld Mycorrhiza schimmels.
Daarnaast is de doorworteling met een soortenrijk mengsel beter. Dit zorgt voor een betere bodemstructuur en komt het volggewas ten goede. Zeker bij niet-kerende grondbewerking. Hiernaar is ook onderzoek gedaan in Wageningen. Gebruik van een soortenrijk mengsel kan wel tot 70% meer wortelmassa opleveren, met name in de bovenste 20 cm.
Meer voedingsstoffen in soortenrijk mengsel
Het vasthouden van voedingsstoffen en opnemen van voedingstoffen zal in de toekomst steeds belangrijker worden. Hiermee wordt uitspoeling voorkomen en (gratis) voeding gegeven aan het volggewas. Hierdoor is minder stikstof nodig uit kunstmest en/of dierlijke mest. In het project CATCHY is bij TerraLife® MaisPro 20 kg N/ha meer beschikbaar (totaal 60 kg N/ha) in vergelijking met gele mosterd of een eenvoudig mengsel. Dit geldt ook voor de belangrijke voedingsstoffen Kalium (+27 kg/ha) en Fosfor (+2,5 kg P/ha). Deze voedingsstoffen zijn in de bodem aanwezig en worden door de planten gemobiliseerd. De oorzaak zit in de wortelmassa en diversiteit. Deze kunnen efficiënter voeding opnemen dan een enkelvoudig gewas. De fijne haarwortels nemen de voeding op uit de bodem en maken het uiteindelijk makkelijk beschikbaar voor het volggewas.