Peen poolprijs bovengemiddeld na moeilijk groeiseizoen
Dat blijkt uit een vergelijking met de resultaten van de Dutch Carrot / Agrifirm peenpool sinds 2012. Met een gemiddelde prijs per kist van 181 euro was 2018 een topjaar qua prijs, terwijl het jaar 2013 met 60 euro onderaan de ranglijst bungelt.
Vergelijking met beurs Emmeloord
In tegenstelling tot de prijs op de vrije markt, gebaseerd op de wekelijkse noteringen van de beurs van Emmeloord, leverde de peenpool ook bij de start van het seizoen in het najaar van 2020 (week 40) een prijs van bijna 25 cent per kilo op. De Emmeloord-notering startte met een prijs van nauwelijks meer dan 10 cent per kilo. In de laatste maanden van het jaar werd het verschil kleiner en in de eerste helft van de steeg de gemiddelde prijs die de peenpool opleverde voortdurend. De noteringen op de beurs van Emmeloord toonden meer variatie, maar gemiddeld was het verschil met de peenpoolprijs in de eerste helft van 2021 verwaarloosbaar.
Eindsprint dankzij koud voorjaar
De marktverwachtingen waren aan het begin van het seizoen hoog gespannen. Maar de aanhoudende coronacrisis en gesloten restaurants maakten dat het afzetvolume lange tijd tegenviel. Met het invallen van de vorst in februari stegen de stemming en de prijs. De binnenlandse handel liep steeds goed door, maar de export haperde regelmatig. De vraag kwam pas laat op gang door meer peen van mindere kwaliteit in exportbestemmingen en ook daar gesloten restaurants.
Pas in mei, met een aanhoudend koud en nat voorjaar, kwam er meer beweging in de markt. De vraag uit met name het oosten van Europa trok flink aan. Door de traag groeiende nieuwe peen waren er volop kansen voor de oude peen; mits de kwaliteit nog goed was. De afzet van de pool peen is mondjesmaat gestart in december en liep door tot in de tweede helft van juni. De grootste volumes zijn afgezet in maart, april en mei. Door spreiding in afzet heeft de pool kunnen profiteren van de oplopende markt aan het einde van het seizoen.
Teeltseizoen van uitersten
In het voorjaar was het warm en droog. Het viel niet mee om mooie ruggen te vormen voor het zaaien van peen. De standdichtheid liet op meerdere percelen te wensen over. In de tweede helft van het seizoen was het nat tot zeer nat. Hevige neerslag in augustus in Flevoland en een nat najaar in bijna het hele land eisten hun tol.
De kilo opbrengsten vielen niet mee. Aan de ene kant door niet al te veel kisten per ha, aan de andere kant door extreem lage kilo’s per kist (gemiddeld in de pool na het tarreren 518 kilo per kist). De kluiterige structuur in het voorjaar zorgde voor kromme en vertakte peen. En Phytophthora rot als gevolg van de overvloedige regen in het najaar. Daarnaast waren veel kisten peen rijkelijk gevuld met grond.
Areaal ontwikkeling
Gemiddeld bedragen de hectare opbrengsten de laatste jaren 50-60 ton per hectare exclusief tarra, blijkens CBS-cijfers. Na het topjaar 2018 groeide het areaal in 2019 met 9 procent naar een recordomvang van 10.000 hectare. In 2020 zakte het areaal terug naar 9.600 hectare, nauwelijks groter dan het areaal sinds 2016. Voor 2016 was het areaal peen duidelijk kleiner, evenals de jaarlijkse productie in miljoenen kilo’s, die de laatste jaren rond de 6.000 ton landelijk schommelt.
Telers die PlanetProof-gecertificeerd werken, ontvangen over het seizoen 2020/2021 een halve cent per getarreerde kilo extra.