Drenthe in hoger beroep tegen uitspraak over meer onderzoek naar effecten lelieteelt bij Natura 2000
De zaak werd aangespannen voor Milieudefensie Westerveld tegen de provincie Drenthe en richt zich specifiek op het Natura 2000-gebied Holteringerveld. De milieuorganisatie heeft de provincie in 2018 gevraagd handhavend op te treden tegen lelieteelt in het gebied en specifiek één teler te laten stoppen met de voorbereidingen voor de teelt nabij het Holtingerveld. Volgens Milieudefensie gaat lelieteelt gepaard met grondwateronttrekking, drainage, beregening en ‘een excessief gebruik van bestrijdingsmiddelen’. De lelieteelt valt volgens deze organisatie daarom niet onder bestaand (agrarisch) gebruik: er zou sprake zijn van een project waarvoor een vergunningplicht geldt op grond van de Wet natuurbescherming.
Onvoldoende onderzoek
De rechter oordeelde eerder dat de provincie te weinig vooronderzoek heeft laten uitvoeren naar de gevolgen van de lelieteelt in het Holtingerveld, met name voor de grondwaterstand en het middelengebruik. Zo heeft de provincie niet beoordeeld of en zo ja wat de cumulatieve effecten zijn van de aanleg van de drainage in het Natura 2000-gebied. Drenthe heeft alleen gekeken naar de effecten van het ene perceel, terwijl onderzocht had moeten worden wat de gevolgen zijn van alle soortgelijke projecten in de omgeving.
Hoger beroep
De Gedeputeerde Staten van Drenthe heben op donderdag 15 juli 2021 op hun eigen website aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak. Het gaat in eerste instantie om een pro forma beroepschrift, zonder inhoudelijke argumentatie. Hiermee geeft de provincie aan dat ze het niet eens is met het besluit maar nog meer tijd nodig heeft om de reden voor het bezwaar toe te lichten.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel