Ritnaaldschade in aardappelen is dit jaar een groot probleem
Ritnaalden vreten gangen in aardappelen. Voornamelijk bij poot- en consumptieaardappelen zorgt dat voor afkeuring en daardoor minder opbrengst en kwaliteit. Als teler is het belangrijk om de percelen die op een risicovolle voorvrucht geteeld zijn geregeld te monitoren op ritnaalden. Zo voorkom je dat je tijdens het oogsten niet onverwacht tegen een aantasting aanloopt. Daarnaast zou je maatregelen kunnen nemen om schade te beperken. De eerste percelen met ritnaaldschade zijn dit jaar in het noorden en zuiden van Nederland al gevonden.
Schade aan het einde van de teelt
Tijdens de levenscyclus van de ritnaald zijn er twee momenten tijdens de teeltperiode dat de ritnaald zich in de bovenlaag van de grond bevind. Dat is aan het begin en het einde van de teelt. In de afbeelding zie je dat de ritnaald normaal gesproken half augustus naar de bovenlaag van de grond trekt. We zien dat de ritnaald dit jaar eerder is terug gekomen dan normaal. We zouden dat kunnen verklaren aan het feit dat de gronden dit jaar over het algemeen erg vochtig zijn gebleven. Tijdens droge periodes trekken de ritnaalden met het bodemvocht dieper de bodem in.
Ritnaald zorgt dit jaar erg vroeg voor overlast
Betere kwaliteit aardappels
Uit onderzoek is gebleken dat een blokbespuiting met Tercol (L) de kwaliteit van de knol verbeterd. Belangrijk is dan wel om de toepassing vanaf eind juli uit te voeren voor een regenbui of beregening. Om zo het product goed in de rug rondom de knollen te krijgen.
Tercol (L) bestaat uit een sterk geconcentreerde mengsel van speciaal geselecteerde kruidenconcentraten (o.a. pepermunt extract). Dankzij de plantversterkende bestanddelen ontwikkelen de planten indirect een verhoogde weerbaarheid en vitaliteit. Tercol (L) ondersteunt het natuurlijke regeneratievermogen, heeft een voedende en plantversterkende werking bij invloeden van buitenaf, in de bodem en bij de wortels. Tercol (L) vermindert abiotische stress bij planten en verhoogt de weerbaarheid in de bodem bij de plant.