Watersnoodramp van Eifel tot Nederrijn: 7.500 hectare gewassen vernietigd
De watersnoodramp ontstaan door het lagedrukgebied ‘Bernd’ heeft ook in de Duitse grensstreek voor grote schade gezorgd. Veel gewassen zijn door de overstroming verwoest. Volgens een eerste schatting van Vereinigte Hagel is alleen van de Nederrijn tot aan de Eifel op circa 7.500 hectare akkers zware waterschade opgetreden. Vooral de regio’s Heinsberg, Bedburg, Jülich, Kerpen en Bad Münstereifel zijn zwaar getroffen. Daarnaast zijn in Beieren en Baden-Württemberg nog eens ruim 1.500 hectare fors beschadigd.
MIljoenenschade
Op de getroffen percelen wordt een hele reeks aan gangbare gewassen geteeld: aardappelen, maïs, suikerbieten, bonen, wortelen. Daarnaast ook oogstrijp graan en koolzaad. Bernd Edeler, regiodirecteur bij Vereinigte Hagel, gaat uit van een schade aan de gewassen die in de miljoenen zal lopen. Het bepalen van de exacte schade is bij gewassen zoals aardappelen en maïs ook pas gedurende het groeiseizoen mogelijk. Bij deze gewassen voert de verzekeraar eerst een zogeheten preview uit en pas later vindt de definitieve schadetaxatie plaats.
Tussen 2.000 en 2.500 boerenbedrijven in Noordrijn-Westfalen zijn getroffen door het hoge water. Dat meldt voorzitter van de Rijnlandse Boerenbond organisatie (RLV) Bernhard Conzen. Hij heeft in het nabij Sittard gelegen Gangelt een akkerbouwbedrijf. „Er zijn ook enkele boeren die het hoge water niet hebben overleefd. Hoeveel precies is nog niet bekend”, aldus Conzen.
Waarschuwing voor problemen in de toekomst
Naast aandacht vragen voor en hulp bieden in de actuele situatie waarschuwt RLV ook voor toekomstige problemen. De RLV wijst erop dat door de overstromingen en hevige regenval van langdurige schade aan de bodem kan ontstaan, bijvoorbeeld door verdichting. Dit herstellen na het opdrogen is een zeer tijdrovende klus die bovendien hoge kosten met zich mee brengt. Kosten die kunnen oplopen tot enkele honderden euro's per hectare. De RLV rekent op financiële steun van de staat, zoals die in het verleden in vergelijkbare situaties in andere deelstaten ook werd verleend.
Suikerfabrieken
Ook de suikerfabriek van Pfeifer & Langen in Euskirchen is getroffen door de watervloed. Twee silo's gevuld met suiker zijn verloren. Daarnaast moeten ook de installaties in de fabriek worden gerepareerd en het hele complex moet worden gereinigd van de modderstroom. Het bedrijf gaat er vanuit dat het voor de start van de campagne in oktober weer normaal kan draaien. De suikerfabriek in Jülich heeft het droog kunnen houden. Het riviertje de Inde, die nabij de fabriek stroomt, kon het overtollige water kwijt in een naburige bruinkoolgroeve.