Column: Henk Nienhuis: Ruimtetoerisme
Onze Europese milieucommissaris Timmermans vraagt 1.000 miljard om het milieu te sparen en te verbeteren. Ook onze milieu-icoon Musk, de fabrikant van de elektrische Tesla auto, wil toeristen de ruimte in brengen. Musk, die in het verleden veel milieusubsidie kreeg voor zijn elektrische auto’s. Alleen voor de fun en de beleving.
En ondertussen zijn wij in de landbouw maar aan het cleanen en poetsen
Wat me ook stoorde; alle actualiteitenprogramma’s stroomden over van enthousiasme en wilden allemaal onze 18-jarige Nederlandse ‘astronaut’ in de dop in hun programma hebben. En ondertussen zijn wij in de landbouw maar aan het cleanen en poetsen en ons best aan het doen om aan allerlei milieumaatregelen te voldoen.
Boeren hebben belang bij een goed klimaat, niet alleen als mens om gezond te leven, maar ook om onze gewassen optimaal te laten groeien. Daarom zijn boeren nog eens extra gebaat bij een goed klimaat. De akkerbouw produceert met zijn plantaardige productie schone lucht.
Toen Neil Armstrong vlak voor de kerst in 1968 een stap buiten zijn ruimtecapsule zette riep hij: Een kleine stap voor de mens, een grote stap voor de mensheid. Inderdaad, het heeft ons veel gebracht. We hebben ons hele navigatiesysteem eraan te danken. De weersvoorspelling is stukken verbeterd, zeker ook op de lange termijn. Veel technische ruimtevaartontwikkelingen werden overal in de praktijk toegepast. Een artikel als kruipolie WD40 is in het ruimtevaartlaboratorium ontwikkeld.
We moeten zuinig zijn op onze aarde, dat kan niet enkel op landbouw afgeschoven worden
Opmerkelijk is dat al die astronauten wanneer ze terugkwamen op aarde het besef hadden hoe kwetsbaar onze planeet is. Dat onze dampkring vanuit de ruimte gezien niet meer is als een vliesje op een beslagen ruit. We moeten zuinig zijn op onze aarde, dat kan niet enkel op landbouw afgeschoven worden. Boeren beseffen dat ze mee moeten werken aan een goed klimaat, maar met flauwekul als ruimtetoerisme ontwikkelen gaat de grap er wel een beetje af.