Firma Van Dam kiest na groei voor optimalisatie
De oogst begint half juli voorzichtig op gang te komen bij Firma Van Dam in Wieringerwerf. De winterplantuien zijn gerooid, het eerste graszaad is gemaaid en gecombined en de akkerbouwers zijn begonnen met het met de hand rooien van eenjarige stammen (pootaardappelen), vertelt opvolger Stefan van Dam. „Door de nattigheid hebben we een lastig selectieseizoen achter de rug”, zegt hij. „Het was veel lopen, omdat we niet met de kar in het land konden rijden. Maar we mogen niet klagen, het gewas lijkt er goed voor te staan.”
Het bouwplan van Van Dam is heel divers, met pootaardappelen (hoofdteelt), zaai- en plantuien, suikerbieten, rode bieten, witlofpennen, graszaad, luzerne, tarwe, vroege wortelen, maïs en een vogelvoedselakker. De telers kiezen voor een breed bouwplan vanwege groei, risicospreiding en vruchtwisseling. Met een divers bouwplan heeft het bedrijf veel mogelijkheden voor de toekomst, zegt Frans. „We zijn continu aan het groeien geweest, we willen nu optimaliseren. Dat is belangrijk voor een optimaal rendement. Wat je doet, moet je goed doen: ieder gewas heeft zijn eigen aandacht nodig. Bij pootgoed draait het om kwaliteit, bij rode bieten willen we voldoende kilogrammen. We telen dit jaar voor het eerst maïs, op een perceel waarop al sla heeft gestaan. We hebben de maïs laat gezaaid, op aanvraag van een foeragehandelaar, het kon nog net. Maar het gewas staat er prima bij.”
Extreme neerslag
Delen van de Wieringermeer werden in het derde weekeinde van juni getroffen door extreme neerslag. De oostkant, waar Van Dam zit, werd minder zwaar getroffen, aldus Stefan. „We hebben hier toen 65 millimeter gehad.” Toch was juni een kletsnatte maand, zegt hij. „Er is hier ook pittig water gevallen. In zo’n nat voorjaar kun je zien dat er op plekken structuurschade is. Als er water op het land staat, proberen we het zo snel mogelijk van de percelen te halen, door geulen te graven. We zitten er bovenop.” Frans: „We zijn door de nattigheid een halve bunder aardappelen kwijt geraakt op een huurperceel in Benningbroek. Daar was het nog natter dan hier. We zijn daar met scheppen en een kraantje aan de gang geweest, maar we konden niet voorkomen dat er aardappelen zijn verzopen.”
Lees de volledige reportage in de Agraaf van zaterdag 31 juli
Tekst: Agrio