Serie Onderzoek: 'Loofdoding in aardappelen kan prima zonder Reglone’
Met het verbod op Finale en Reglone is loofdoding in aardappelteelt een uitdaging geworden. Middelen die overblijven, zijn vaak minder effectief en hebben een langzamere werking. Hierdoor neemt het risico op virusbesmetting toe en kunnen pootaardappelen te grof worden. Gefinancierd door BO Akkerbouw heeft Delphy in 2019 en 2020 onderzoek gedaan naar alternatieve middelen en methoden. Na 2 jaar onderzoek is het duidelijk dat de praktijk zich met een goede kennis van zaken met de huidige mogelijkheden kan redden, zegt Senior Projectmanager Onderzoek Johan Wander van Delphy.
Drie keer spuiten
Loofdoding met alleen volveldsbehandeling gaat langzamer dan in combinatie met mechanische technieken, maar is wel goed mogelijk, aldus Wander. Akkerbouwers moeten dan meestal wel drie keer spuiten met de middelen Quickdown en Spotlight Plus. De volgorde in het spuitschema lijkt niet uit te maken. Bij sterke rassen als Agria, met sterke, dikke stengels, kan nog een bespuiting met Affinity Plus nodig zijn, zegt hij. „Het spuitvolume is afhankelijk van de omstandigheden. Zorg voor een goede opname. Dankzij de lange periode van daglicht in de zomer zal de werking in principe voldoende moeten zijn.”
Sommige boeren spuiten het liefst zo weinig mogelijk, weet Wander. In de hete zomer van 2020 is gezien dat met een hoge temperatuur en een lage RV er meer spuitvolume nodig is, benadrukt hij. „Je moet ten opzichte van Reglone eerder met spuiten beginnen. Maar wanneer dan? En hoeveel groeien de knollen na een eerste bespuiting nog door? Daar willen we in een vervolgonderzoek extra aandacht aan besteden.”
Na een bespuiting om het gewas stil te zetten, heeft het de voorkeur om loof te trekken, concludeert Wander na 2 jaar onderzoek. Op de tweede plaats staat loofklappen en op de derde plek doorgaan met volvelds spuiten. „Loofklappen werkt sneller dan volvelds spuiten, maar is arbeidsintensiever”, zegt hij. „Daarnaast kan bij nat weer de grond worden vastgereden en is er risico op water tussen de ruggen. Lang niet ieder teler kiest voor die methode.” Door het loofklappen te combineren met een bespuiting met Spotlight of Loof-Does wordt een volvelds bespuiting bespaard. „Klappen en spuiten in één werkgang werkt ook prima”, aldus Wander.
Eigen proef Delphy
Los van het project van BO Akkerbouw heeft Delphy zelf een proef aangelegd waarin 2 rassen werden vergeleken in een spuitschema en met loofklappen. Opvallend is dat er in de nateelt een groot verschil is in stengelaantal tussen beide methoden, aldus Wander. „Bij loofklappen zie je meer stengels dan bij een langzame loofdoding door bespuitingen. Je hebt bij de tweede methode dus kans op minder knollen, terwijl je juist veel knollen wil. Heeft dat te maken met het jaareffect of is dat toeval? Misschien is het inderdaad puur toeval, maar het verschil is zo groot, dat we denken dat er iets aan de hand is. We gaan hier volgend jaar meer aandacht aan besteden.”