Handel in stro komt weer op gang
„Het is nog nooit voorgekomen dat de voorraadschuren in Frankrijk, Duitsland en Nederland helemaal leeg waren. Nu hebben we al vier tot vijf weken geen stro meer verhandeld”, vertelt Van den Heuvel. „De prijs van vandaag zegt nog weinig over de te verwachten prijzen in de komende periode.” Op de eerste handelsdag van het nieuwe seizoen noteerde tarwestro in grote balen in zowel Emmeloord als Goes 80 tot 85 euro per ton. In Middenmeer bracht het tarwestro 70 euro per ton op. Prijzen die vergelijkbaar zijn met vorig jaar toen het tarwe stro respectievelijk 80, 70 tot 85 en 75 euro per ton opbracht. Gerstestro werd in Emmeloord verhandeld voor 75 euro per ton.
Los op het land
Voor tarwestro los op het land wordt in Emmeloord 60 tot 80 euro per ton betaald. Terwijl de prijs in Groningen aanmerkelijk lager ligt. „Dit heeft alles te maken met regionale verschillen in de vraag naar stro”, legt Van den Heuvel uit. „De lage prijzen zorgen er tegelijkertijd voor dat veel boeren besluiten het stro niet van het land te halen, maar te verhakselen. Dat is goed voor de bodemvruchtbaarheid en spaart de toch al natte bodem.” Het omslagpunt voor wel of niet van het land halen van het stro ligt bij een opbrengst van 50 euro per ton.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Landbouwbeurs Noord, Centraal Nederland