ULO bewaring uien kan zich enigszins meten met kiemremmer MH
Dat blijkt uit onderzoek dat het afgelopen bewaarseizoen is uitgevoerd met uien afkomstig van een Agrifirm rassendemoveld op de proeflocatie van Wageningen UR in Lelystad. De bewaarproef werd uitgevoerd op de proeflocatie van de Wageningen UR in Randwijk en startte in oktober. De ULO bewaring werd gecombineerd met constante koeling tot 0,5 gr C.
Groot verschil in percentage spruiting
Het percentage ( inwendige) spruiting was bij de MH behandeling in combinatie met gekoelde ULO bewaring ongeacht het ras niet veel meer dan 5 procent. Stapsgewijze temperatuurverlaging leidde tot spruiting bij 80 procent van de uien. Alleen koeling reduceerde de spruiting iets meer, tot ruim 70 procent.
Alleen ULO bewaring (gekoeld) leverde een heel verschillend resultaat op tussen twee onderzochte rassen. Bij het ene ras bleef het percentage spruiting beperkt tot 10 procent, terwijl de helft van de uien van het andere ras ging kiemen ondanks de ULO bewaarmethode.
Effect MH na transport ongeëvenaard
De uien zijn twee keer beoordeeld op algemene kwaliteitseigenschappen en spruiting, in mei en juni. In maart was het percentage spruiting minstens de helft lager dan in juni, ongeacht de bewaarcondities. Ook werd beoordeeld na een vier weken durende transportsimulatie bij 6°C. Behalve voor de MH-behandelde uien nam het percentage gespruite uien tijdens de transportsimulatie met tenminste 20 procent toe.
De waargenomen verschillen tussen de behandelingen, direct na bewaring, bleven tijdens de transportsimulatie in stand. De kwaliteit van de uien in termen van hardheid, aantasting door ziekte of anderszins verschilde niet sterk tussen de aangelegde condities. Onderling bleken de rassen zeer vergelijkbaar te reageren, wat betreft deze kwaliteitskenmerken.
Combinaties van maatregelen
In het vervolgonderzoek wordt aandacht besteed aan de optimalisatie van de ULO condities, maar er zal ook zeker gezocht worden naar combinaties van maatregelen. Het verband van samenwerkende partijen in de uienketen, Uireka, concludeert uit het eenjarig onderzoek dat een goed bewaarresultaat zonder toepassing van MH voorlopig nog een uitdaging blijft.