Meloidogyne chitwoodi en M. fallax vermeerderen sterk op Japanse haver
De Brancheorganisatie Akkerbouw heeft in het project ‘Slimme bouwplannen’ onderzoek laten doen naar het effect van een serie akkerbouwgewassen en groenbemesters op de populatieontwikkeling van de wortelknobbelaaltjes M. chitwoodi en M. fallax. Japanse haver was één van die gewassen.
In het aaltjesschema stond voor de waardplantstatus een vraagteken en de kleur van het vakje was wit. Dit staat voor het ontbreken van informatie over zowel de waardplantstatus als de schadegevoeligheid.
WUR Open teelten heeft in Vredepeel veldonderzoek gedaan aan M. chitwoodi en in Dronten, in samenwerking met het HLB, lag het onderzoek op M. fallax. Beide proefvelden gaven hetzelfde resultaat: een sterke vermeerdering van deze wortelknobbelaaltjes maar zelfs bij hoge aanvangsbesmettingen geen groeiremming van de Japanse haver. Er vindt dus een sterke vermeerdering onder het gewas plaats zonder dat er bovengronds ook maar iets aan het gewas te zien is.
Op met deze aaltjessoorten besmette percelen is het dus niet ‘slim’ gebruik te maken van Japanse haver als groenbemester. Zeker niet als de teelt in het volgende jaar gevoelig is voor schade.
Op basis van deze onderzoeksresultaten kleuren de hokjes op www.aaltjesschema.nl groen en worden gevuld met drie stippen. De site www.aaltjesschema.nl zal de komende jaren stapsgewijs worden vervangen door een Europees aaltjesschema dat nu al te vinden is op www.best4soil.eu/database. Op Best4Soil is er naast het aaltjesschema ook een bodemschimmelschema beschikbaar.
Tekst: WUR
Beeld: WUR