Gebruikelijke daling prijs kunstmest gaandeweg groeiseizoen uitgebleven
De prijs van gas is in belangrijke mate bepalend voor de prijs van KAS kunstmest. Angst voor tekorten komende winter vanwege lage voorraden doen de aardgasprijs op de termijnmarkt pieken, meldt ABN Amro bank specialist Hans van Cleef. De alsmaar stijgende aardgasprijs is een van de redenen dat de KAS prijs gaandeweg het groeiseizoen niet zakt, zoals gebruikelijk.
Prijsstijging in de zomer
Normaal piekt de prijs van kunstmest in het vroege voorjaar, om weer te gaan dalen als in de maanden mei en juni het groeiseizoen vordert. Dit jaar stabiliseerde de KAS prijs weliswaar enkele weken in mei, maar de gebruikelijke daling bleef uit. In juli en augustus steeg de prijs van KAS opnieuw, hoewel niet meer zo snel als afgelopen voorjaar. De Duitse Landwirtschaftskammer Nordrhein Westfalen meldt deze week een prijs van ruim 290 Euro per ton. Klik hier om het verloop van de kunstmestprijzen te bekijken
De ongebruikelijke prijsstijging van de laatste maanden is ook het gevolg van de coronacrisis waardoor normale patronen niet van toepassing zijn, blijkt uit een belronde langs kunstmesthandelaren. Door speculatie over de aantrekkende economie en fors duurder zeetransport stijgen de prijzen van heel veel grondstoffen.
Verband met hoge graanprijs
In het kielzog van de KAS prijs en de daarmee verbonden prijs van urean stijgen de prijzen van fosfaat-en kali meststoffen mee. Wat kali betreft speelt op dit moment ook die de boycot die de Europese Unie heeft ingesteld op de import van kali uit Wit Rusland een rol. Meer in het algemeen zorgt de stijgende graanprijs voor dure kunstmest, zeggen handelaren. Brengt het graan meer op, dan wordt er meer besteed aan meststoffen en groeit de vraag. Weliswaar is dat effect in Nederland heel klein, maar wereldwijd speelt het wel degelijk een belangrijke rol.
IPPC klimaatrapport effect
De olieprijs is de laatste weken licht gedaald. Volgens secretaris generaal Antiono Gutueress van de Verenigde Naties betekent het deze week gepubliceerde IPPC klimaatrapport over de alarmerend snelle opwarming van de aarde, de genadeklap voor steenkool en andere fossiele brandstoffen (waarmee KAS wordt geproduceerd-red).Vooralsnog blijft een duidelijk effect in de beurswereld echter uit.
ABN Amro specialist Hans van Cleef verwacht vanwege het klimaatrapport op korte termijn geen nog hogere energieprijzen, de prijs van CO2 rechten uitgezonderd. De snel gestegen brandstofprijzen in Europa zijn deels het gevolg van valutaschommelingen. Sinds het aantreden van de Amerikaanse president Joe Biden is de Euro/ Dollar verhouding gezakt van 1,4-1,5 naar 1,1-1,2.