Weersomstandigheden zorgen voor toename trips in kool
Hogere temperatuur versnelt de populatie van trips
De meeste gevolgschade ontstaat in de maanden augustus, september en oktober. Temperatuur en vocht neemt toe waardoor de omstandigheden voor de ontwikkeling van trips optimaal zijn. Daarnaast worden op verschillende plekken graanpercelen geoogst. Dat zorgt ervoor dat de trips naar andere percelen, zoals kool, trekken. De voortplanting gebeurt voor het grootste gedeelte ongeslachtelijk. In totaal leggen trips ongeveer 70-100 eitjes in hun leven. De trips heeft een zeer korte ontwikkelingsduur, afhankelijk van het weer tot ongeveer 3 weken.
'Een zwak koolgewas is vatbaarder voor trips'
Monitoren op trips
Het is belangrijk om de koolpercelen regelmatig te monitoren op de aanwezigheid van de trips. Zeker in gewassen die in een eerdere fase van de groei overlast hebben gehad van abiotische stress. Zwakke gewassen zijn vatbaarder voor aantasting door plaag insecten zoals trips. Ondersteuning van het gewas is noodzakelijk om periodes van abiotische stress goed door te komen. Daarnaast is een goed groeiend gewas is minder vatbaar voor ziekten en plagen.
Weerbaarder blad met biostimulant Folisec (L)
Folisec (L) bestaat uit een mengsel van geselecteerde kruidenconcentraten, waarvan de ingrediënten leiden tot een verhoogde vitaliteit en weerbaarheid bij de bladeren van planten. De biostimulant ondersteunt het natuurlijke herstellend vermogen en heeft een voedende en plantversterkende werking in stresssituaties. Het toepassen van Folisec (L) in een ICM-schema zorgt voor gezond en sterk blad, met een hoge kwaliteit van het product als gevolg.
Willem Piet
Technisch adviseur glastuinbouw & vollegronds groenten