Aanhoudende wisselvalligheid bemoeilijkt inzaai groenbemester
Op de noordelijke klei, in de Flevopolder en in delen van Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden staat de teller deze maand al weer op meer dan 50 mm regen. De laatste maand dat er nergens in Nederland meer dan 50 mm regen viel, was november 2020.
Door de ongebruikelijk verzadigde grond voor de tijd van het jaar komt akkerbouwer Pieter van der Burg in het Groningse Oostwold in de problemen met de regels rondom groenbemesters en ecologische aandachtsgebieden (EA), die EU subsidie opleveren. Om voor deze EA subsidie in aanmerking te komen moet ingezaaide groenbemester minimaal acht weken blijven staan. Daardoor dreigt te late inzaai van winterveldbonen op zijn bedrijf. Over acht weken is het immers half oktober.
Ondanks het aanhoudend wisselvallige weer is in Zuid-Nederland inmiddels 80-85 procent van de tarwe geoogst. Dat meldt coöperatie CZAV. Gemiddeld is het hectolitergewicht 75 en over het algemeen is het gelukt om tarwe met 15 procent vocht te oogsten. Vooral sinds midden vorige week is veel tarwe gedorst, toen het een aantal dagen droog en redelijk zonnig was in grote delen van Nederland.
Al weken spiegelt de 14-daagse weersverwachting een omslag naar stabiel (na) zomerweer voor. Maar ook deze week blijkt de betrouwbaarheid van deze langere termijnverwachting weer beperkt. Weliswaar verlopen aanstaande vrijdag en zaterdag waarschijnlijk in heel Nederland droog en zomers, maar zondag dreigt er weer regen van betekenis te gaan vallen tijdens (onweers) buien. Ook de eerste dagen daarna blijft het wisselvallig. Zoveel is wel nagenoeg zeker.