Neuroloog Bloem: ‘Europees toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen klopt niet’
Het Europese toelatingsbeleid is onvoldoende Parkinson-specifiek, zegt hij na een gesprek met het College voor de Toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden over het toelatingsbeleid. „Er wordt niet gekeken naar welke invloed een middel heeft op de cel-aantallen in de substantia nigra (het gebied in de hersenen dat primair kapot gaat bij de ziekte van Parkinson). Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar middelen in afzondering, terwijl de realiteit is dat boeren en omwonenden vaak worden blootgesteld aan cocktails. Middelen zijn afzonderlijk misschien veilig, maar kunnen als combinatie wel giftig zijn”, zegt Bloem in een interview met Akkerwijzer. De meest verdachte middelen (paraquat en maneb) zijn in Nederland al verboden, mancozeb is binnenkort verboden. „Maar dat neemt niet weg dat restanten nog wel in ons milieu te vinden zijn.”
Slachtoffers
Op de site van zijn nog te verschijnen boek ‘De Parkinsonpandemie’ roept hij op tot activisme, omdat dit volgens hem zou kunnen helpen bij het elimineren van gewasbeschermingsmiddelen. Werkt hij zo niet in de hand dat burgers zich juist tegen boeren gaan keren? „Het activisme moet vooral er niet toe leiden dat boeren worden beschuldigd. Ze zijn niet de daders maar juist de grootste slachtoffers, die we moeten beschermen met z’n allen. We moeten ons richten tot de overheid: het Europese toelatingsbeleid klopt gewoonweg niet.”
De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Wereldwijd lijden ruim zeven miljoen mensen aan deze aandoening. Volgens Bloem draagt blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen bij aan de snelle groei van de ziekte van Parkinson én hebben boeren een ‘enorm verhoogd risico’ om het te krijgen.
Lees het volledige interview met Bas Bloem in het vakblad Akkerwijzer van augustus. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.