Bodemleven en groenbemesters
Bodemleven en groenbemesters
‘’Stel de bodem centraal in de teelt van gewassen,” geeft Rens de Bruijckere aan. Rens is bodemspecialist bij Van Iperen, leverancier van zaaizaden, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in akkerbouw, bloembollenteelt en andere sectoren.
“Organische stof in de bodem is een kostbaar bezit, dat je in stand moet houden of zelfs verhogen. Organische stof zorgt voor een betere bodemstructuur, het voedt het bodemleven en de plant en zorgt voor biodiversiteit,” aldus De Bruijckere.
Van Iperen heeft een organische stofhandleiding opgesteld en daar verder op voortgeborduurd met de uitgave van een bodemlevengids. De praktische informatie helpt telers om de bodem te verbeteren en zo een weerbaar gewas te telen.
Inzet van groenbemestermengsels
Belangrijk in deze gids is de rol van groenbemesters. In de periode tussen twee teelten in kan een groenbemesters ervoor zorgen dat het organische stofgehalte op peil blijft en het bodemleven actief blijft. Deze groenbemester is onmisbaar in de bedrijfsvoering en zou je moeten behandelen als een hoofdgewas.
Een aantal jaren geleden is Van Iperen als een van de eersten gestart met de inzet van TerraLife® groenbemestermengsels van DSV. Verschillende planten door elkaar zorgen ervoor dat verschillende lagen in de bodem goed doorworteld raken. Hierdoor is de totale biomassa groter dan bij een monocultuur.
Wat vind je van de TerraLife® groenbemestermengsels?
Rens: “Onze klanten zijn daar erg tevreden over. De verhoudingen in de mengsels zijn erg goed. Daarnaast zijn er verschillende mengsels waardoor er altijd een passende groenbemester gekozen kan worden voor elke teeltrotatie. je een TerraLife® mengsel zaait is de bemesting wel een punt van aandacht. Een hoger aandeel vlinderbloemigen vraagt om een lagere bemesting, om zo de balans van het mengsel in stand te houden.”
Waarom is een groenbemestermengsel gunstig voor het bodemleven?
De inzet van een groenbemestermengsel is al vrij snel geslaagd. Ook als er iets later wordt gezaaid. Een gewas van 30 cm hoog kan al een heel goed wortelstelsel hebben ontwikkeld. Bij een groenbemestermengsel is de kans van slagen het grootst, omdat onder moeilijke omstandigheden er meer kans is dat er één of meer soorten het toch goed doen.
“Het bodemleven heeft hier ook baat bij.’ aldus Rens de Bruijckere. Het wortelstelsel van de groenbemester geeft exudaten (suikers) af als voedsel voor het bodemleven. Hierdoor blijft het bodemleven actief en stimuleert het de biodiversiteit in de bodem. Bij groenbemestermengsels voed je een breder spectrum aan bodemleven door de verschillende exudaten die door een groenbemestermengsel worden afgegeven.
Zie je momenteel nog trends bij de inzet van groenbemesters?
Rens: “We zien dat men steeds meer gebruik maakt van groenbemestermengsels. Daarnaast zien we de aandacht toenemen voor emelten, ritnaalden en slakken. Schade door slakken zien we meer bij enkelvoudige bladrammenas.”
De relatie tussen groenbemesters en het bodemleven legt Van Iperen nog verder uit in een video. Daarnaast zijn de organische stofhandleiding en de bodemlevengids aan te vragen op de website van Van Iperen .