Aanhoudende noordenwind brengt weinig regen maar ook weinig verdamping
Dat betekent dat er gedorst kan worden zonder een te hoog vochtgehalte.
Maar op plaatsen waar de afgelopen weken veel regen is gevallen valt het niet mee om insporing te voorkomen. In de kustgebieden en de Flevopolder zijn regio’s met minder dan 60-70 mm neerslag deze maand uitzondering en de Noordelijke klei is ronduit nat. Toch ligt het landwerk ook in Noord-Nederland niet stil
In tegenstelling tot gisteren en vandaag droogt het land de eerstkomende dagen ook niet snel op, want in de noordelijke stroming worden wolkenvelden aangevoerd, die in Noord-Nederland vandaag al een einde maken aan het zonnige nazomerweer. Met name langs de Duitse grens is de komende dagen lichte regenval mogelijk. Dit patroon houdt aan tot en met het komend weekend. Veel regen valt er niet. Langs de Duitse grens wordt tot en met begin volgende week 10-15 mm verwacht. Langs de kust in de westelijke helft van het land blijft het waarschijnlijk helemaal droog.
Geen zomerse dagen
Vanaf begin volgende week neemt de invloed van het lagedrukgebied boven Polen waar de bewolking van de komende dagen aan te wijten is, af. Dan neemt het hogedrukgebied boven de Britse eilanden het weer over. De barometerstand gaat weer richting de 1030 mbar, net als gisteren en vandaag. Bij een dergelijke barometerstand is de kans groot dat de bewolking verdwijnt, de zon volop de kans krijgt en de verdamping toeneemt.
Net zoals gisteren en vandaag, al moet de noordelijke kuststreek het vandaag al zonder de zon doen. In de noordelijke stroming blijft de middagtemperatuur ook op zonnige dagen begin volgende week bij ruim 20 ⁰ C steken. Het KNMI schat de kans dat het overwegend droge weertype lang aanhoudt in op 70 procent. De kans dat de wisselvallige westelijke stroming vanaf midden volgende week terugkeert is met 30 procent vrij klein.
Het koele weer met een afwisseling van zonnige en bewolkte dagen betekent dat de groei van de gewassen het patroon van de afgelopen weken waarschijnlijk vervolgt. De aardappelen hebben op opvallende groeispurt vertoond, blijkt uit Aviko proefrooingen.
Volgens het maandelijkse EU gewasmonitoring rapport van het Joint Research Center koerst de suikerbietenteelt zelfs aan op een bovengemiddelde tonnage, vergeleken met het vijfjarig gemiddelde. Ondanks het wisselvallige weer werd de bovengemiddelde inschatting van de graanopbrengst in de EU nauwelijks naar beneden bijgesteld.